Ultimele stiri

(FOTO/VIDEO) Două restaurante din Constanța și Năvodari, propuse pentru închiderea definitivă de către Protecția Consumatorilor, în urma unor controale: comisarii au descoperit nereguli grave

Sursă foto: CJPC Constanța

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a desfășurat astăzi două acțiuni de control în unități de alimentație publică din municipiul Constanța și orașul Năvodari, soldate cu sancțiuni și propuneri de oprire definitivă a activității comerciale, în urma unor abateri grave de la legislația în vigoare.

Primul control a fost efectuat la locația Tomis Pub din Centrul Vechi al Constanței. Comisarii CJPC au aplicat trei amenzi contravenționale în valoare totală de 35.000 lei, respectiv două ordonanțe de măsuri, dintre care una cu propunere de oprire definitivă a activității și un ordin de sancțiune complementară în cuantum de 3.758 lei.

Deficiențele constatate includ:

  • Utilizarea de materii prime cu termenul de consum expirat;
  • Prezența unor produse fără elemente de identificare și caracterizare;
  • Echipamente frigorifice deteriorate (chedere rupte, mucegai, pete de rugină, vopsea exfoliată);
  • Congelatoare neigienizate, cu depuneri grosiere de gheață;
  • Flux tehnologic haotic, cu risc pentru siguranța alimentară;
  • În subsolul extrem de murdar, au fost identificate atât materii prime, cât și preparate culinare păstrate pe paviment și în frigidere;
  • Lipsa informațiilor obligatorii în meniu privind alergeni, valori nutriționale și proveniența materiilor prime congelate.

Este vorba despre locația Tomis Pub din centrul vechi, cu două săli aflate în imediata vecinătate. La acest moment, ambele au activitatea oprită din cauza unor abateri grave și foarte grave. Ridică semne de întrebare și modul în care au fost emise avizele de funcționare, în raport cu cele constatate la data și ora controlului”, a declarat comisarul-șef Horia Constantinescu.

În orașul Năvodari, comisarii CJPC au efectuat un control la unitatea Q&Q Burger, unde au aplicat cinci amenzi contravenționale, în valoare totală de 30.000 lei, doup ordonanțe de măsuri (una cu propunere de oprire definitivă a activității) și un ordin de sancțiune complementară de 1.240 lei.

Problemele identificate includ:

  • Materii prime expirate și păstrate în condiții neconforme de temperatură;
  • Modificarea stării termice a produselor fără autorizare;
  • Utilizarea de ustensile neprofesionale și echipamente neigienizate (hote, frigidere, cuptoare, friteuze);
  • Retine și tăvi de cuptor arse, necurățate;
  • Lipsa monitorizării temperaturilor din frigidere și a schimburilor de ulei;
  • Ulei uzat folosit în procesul de gătire;
  • Lipsa autorizației de funcționare emisă de Primăria Năvodari;
  • Inexistența unui cântar omologat;
  • Lipsa informațiilor esențiale pentru consumatori: ingrediente, valori nutriționale și alergeni.
  • Săvârșirea repetată în mai puțin de șase luni a abaterilor constate.

Lasati un comentariu