Ultimele stiri

Dezastru la Salina Praid! Mii de oameni au rămas fără o sursă de venit: „Nu știm ce o să fie în continuare, din asta trăim” – Grup de lucru interministerial pentru a evalua situația

Sursă foto: libertatea.ro

În urma infiltrațiilor masive de apă din pârâul Corund, Salina Praid, una dintre cele mai importante exploatări de sare și atracții turistice din România, și-a suspendat activitatea de producție și vizitare. Această decizie a lăsat mii de localnici fără unica lor sursă de venit, afectând profund economia regiunii.

Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitaţiilor abundente care au determinat creşterea nivelului pârâului Corund şi infiltrarea apei în salină. Accesul turiştilor în subteran a fost suspendat şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă în localitate.

Salina Praid a fost inundată atât în zona minieră, cât și în zona turistică, anunță Societatea Națională a Sării, într-un comunicat. Digul construit în subteran a cedat joi, în urma ploilor torențiale din ultimele zile.

Societatea Națională a Sării SA vă informează că astăzi, 29.05.2025, în jurul orei 10.52, digul construit în subteran de către angajații Salrom, cu eforturi deosebite, a cedat, la presiunea apei care a pătruns pe sub acest dig”, a transmis Societatea Naţională a Sării S.A, SALROM, companie de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Disperare în rândul localnicilor

Salina Praid reprezintă un pilon economic pentru localitate, oferind locuri de muncă directe și indirecte prin turism și comerț. În 2024, aproape 500.000 de turiști au vizitat salina, generând venituri semnificative pentru comunitate .

Închiderea salinei a avut un impact devastator asupra localnicilor. Mulți dintre aceștia, inclusiv proprietari de pensiuni și mici afaceri, și-au exprimat dezamăgirea și incertitudinea cu privire la viitor. O femeie care deține un magazin la intrarea în mină a declarat: „Suntem foarte dezamăgiţi şi nu ştim ce o să fie în continuare, că din asta trăim”.

Primarul din localitate consideră că situaţia este „dramatică”, în condiţiile în care zona depinde în cea mai mare parte de turism.

Localnicii au protestat în fața minei, acuzând conducerea Salrom de neglijență în gestionarea infiltrațiilor. Minerii au arătat jurnaliștilor folia de impermeabilizare fixată cu țăruși, considerând această soluție inadecvată pentru prevenirea unui dezastru.

În prezent, autoritățile locale și județene monitorizează situația și lucrează la soluții pentru oprirea infiltrațiilor și punerea în siguranță a perimetrului minier. Se efectuează lucrări pentru dirijarea controlată a debitelor de apă din pârâul Corund, iar specialiștii monitorizează permanent evoluția situației.

Risc pentru economia locală

Primarul comunei Praid, Nyágrus László, a confirmat pentru Agerpres că zona turistică a salinei a fost inundată, precum şi mina Telegdy, unde era stocată sarea exploatată şi de unde au fost retrase utilajele şi că, cel mai probabil, în curând salina va fi inundată total.

Primarul a spus că situaţia este dramatică şi riscă să afecteze grav economia locală.

Situaţia riscă să afecteze grav economia locală. Sute de locuri de muncă sunt în pericol şi dacă discutăm şi partea turismului, dependent în mare măsură de mina de sare, se poate confrunta cu un posibil colaps. Trebuie regândit totul din partea turismului, trebuie găsite soluţii intermediare. (…) E dramatic pentru noi. Hai să vedem cum putem să ieşim (din această situaţie – n.red.)”, a declarat Nyágrus László.

„Investiții majore în 2024”

Într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri, conducerea Salrom precizează că Societatea Naţională a Sării a făcut, în cursul anului 2024, „investiţii majore” la Salina Praid, din fonduri proprii, pentru remedierea şi prevenirea unor eventuale inundaţii. Conducerea societăţii susţine că, printre altele, a fost realizat un bypass din ţevi montate pe un pat de argilă compactată şi protejată de geomembrană impermeabilă şi a fost curăţată albia veche a pârâului Corund până la nivelul rocii de sare, investiţiile depăşind două milioane de lei.

Potrivit conducerii Salrom, în 2025 se derula un contract pentru proiectarea şi execuţia unei lucrări de betonare şi impermeabilizare a albiei pârâului Corund pe o lungime de 1,3 kilometri, în valoare de 10.000.000 lei.

În paralel, în 2025 se efectuau lucrări de urgenţă legate de impermeabilizarea albiei şi astuparea sufoziunilor apărute, a căror valoare a depăşit 2.200.000 lei. Toate sumele de mai sus sunt din fonduri proprii SNS SA, valoarea totală fiind de aproximativ 15.200.000 lei”, precizează conducerea Salrom.

Aceeaşi sursă menţionează că societatea comercială are ca principal scop exploatarea sării, şi nu regularizarea cursurilor de apă. În plus, susţine conducerea Salrom, societate nu este proprietara şi nu are drept de administrare a terenului aferent albiei pârâului Corund, şi nici nu are atribuţii în realizarea unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.

Grup de lucru interministerial

Prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu a decis constituirea unui grup de lucru interministerial care va evalua pagubele produse de precipitaţiile abundente în proximitatea obiectivului Mina Salina Praid şi va decide măsurile ce vor fi demarate în regim de urgenţă pentru înlăturarea pagubelor produse şi pentru refacerea şi salvarea salinei.

Potrivit informaţiilor transmise de Executiv, din grupul de lucru constituit la nivelul Guvernului vor face parte secretari de stat din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de prim-ministrul interimar, a adoptat în data de 29 mai 2025 Hotărârea CNSU nr. 7 privind evaluarea şi stabilirea unor măsuri specifice pentru revenirea la starea de normalitate la nivelul obiectivului Mina Salina Praid.

Potrivit acestei Hotărâri, Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt abilitate să analizeze situaţia şi să propună Guvernului măsuri urgente, inclusiv prin alocarea de resurse financiare suplimentare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, a transmis Guvernul.

Ne confruntăm cu o situaţie care impune acţiune imediată. Trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că oamenii din zonă şi cei implicaţi în acţiunile de limitare a pagubelor sunt în siguranţă, dar este deopotrivă important să avem o imagine clară a situaţiei din teren, pentru a asigura cât mai rapid resursele necesare lucrărilor de refacere din zonă. Este nevoie de o perspectivă de ansamblu, care să aibă în vedere specificul zonei şi care să le readucă oamenilor din zonă speranţa că potenţialul economic şi turistic local va reuşi să renască după această încercare provocată de ploile abundente din ultima perioadă. Le-am solicitat ministerelor ce vor fi angrenate în acest demers implicare şi responsabilitate maximă şi să găsească cele mai eficiente soluţii de coordonare cu autorităţile locale, pentru ca viaţa oamenilor din zonă să poată reveni cât mai curând la normal, iar Mina Salina Praid să fie salvată”, a afirmat prim-ministrul interimar, Cătălin Predoiu.

Ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, vineri, despre situaţia gravă de la Salina Praid, afectată grav de inundaţii, că acolo s-a întâmplat „o adevărată tragedie” şi că speră să se găsească soluţiile tehnic pentru a putea salva salina.

Acolo salvăm nu doar salina, ci o întreagă comunitate, mii de oameni care depind aproape sută la sută de salină”, a subliniat ministrul.

Lasati un comentariu