Condiţiile preşedintelui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina includ o cerere ca liderii occidentali să se angajeze în scris să oprească extinderea NATO spre est şi să ridice o parte din sancţiunile impuse Rusiei, potrivit a trei surse ruse care sunt informate în legătură cu negocierile, relatează Reuters.
Preşedintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să pună capăt celui mai sângeros conflict european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace şi s-a arătat tot mai frustrat de atitudinea lui Putin în ultimele zile, avertizând marţi că liderul rus „se joacă cu focul” prin refuzul de a se angaja în discuţii de încetare a focului cu Kievul, în timp ce forţele sale câştigă teren pe câmpul de luptă.
După ce a vorbit cu Trump mai mult de două ore săptămâna trecută, Putin a declarat că este de acord să colaboreze cu Ucraina la un memorandum care ar stabili contururile unui acord de pace, inclusiv calendarul unei încetări a focului. Rusia a declarat că în prezent redactează versiunea sa a memorandumului şi nu poate estima cât timp va dura acest lucru.
Kievul şi guvernele europene au acuzat Moscova că trage de timp în timp ce trupele sale avansează în estul Ucrainei.
Putin este gata să facă pace, dar nu cu orice preţ”, a declarat o sursă rusă de rang înalt care cunoaşte gândirea Kremlinului la nivel înalt, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.
Cele trei surse ruse au declarat că Putin doreşte un angajament „scris” din partea marilor puteri occidentale de a nu extinde NATO spre est – un subterfugiu pentru a exclude în mod oficial aderarea Ucrainei, Georgiei şi Moldovei şi a altor foste republici sovietice.
Rusia doreşte, de asemenea, ca Ucraina să fie neutră, să fie ridicate unele sancţiuni occidentale, să fie rezolvată problema activelor suverane ruseşti îngheţate în Occident şi vrea ca vorbitorii de limbă rusă din Ucraina să fie protejaţi, au declarat cele trei surse.
Prima sursă a declarat că, dacă Putin va vedea că nu poate ajunge la un acord de pace în termenii săi, va încerca să le arate ucrainenilor şi europenilor prin victorii militare că „pacea de mâine va fi şi mai dureroasă”.
Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de a comenta informaţiile furnizate de Reuters.
Putin şi oficialii ruşi au declarat în repetate rânduri că orice acord de pace trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale conflictului – formularea rusă pentru problema extinderii NATO şi a sprijinului occidental pentru Ucraina.
Kievul a declarat în repetate rânduri că Rusiei nu ar trebui să i se acorde drept de veto asupra aspiraţiilor sale de a adera la alianţa NATO. Ucraina afirmă că are nevoie ca Occidentul să îi ofere o garanţie de securitate puternică, care să descurajeze orice viitor atac rusesc.
De asemenea, NATO a declarat în trecut că nu îşi va schimba politica „uşilor deschise” doar pentru că Moscova o cere.