Președintele Vladimir Putin nu se va alătura negocierilor de pace stabilite cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Istanbul. Pe când liderul Ucrainei își confirmă participarea și disponibilitatea pentru discuții, partea rusă va fi reprezentată doar de un oficial de un nivel inferior, titreaza La Stampa. Mai mult, Donald Trump nu se va deplasa în Turcia, anunță Washingtonul.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, din delegaţia Federaţiei Ruse pentru negocierile cu Ucraina fac parte următorii:
- Vladimir Medinski – asistent al preşedintelui Federaţiei Ruse (şeful delegaţiei). El a condus delegaţiile ruse şi la precedentele negocieri cu Kievul, desfăşurate după începerea invaziei ruse din 2022, negocieri care au eşuat în martie 2022.
- Mihail Galuzin – ministru adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse (membru al delegaţiei)
- Igor Kostiukov – şeful Direcţiei principale a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU, spionajul militar) – membru al delegaţiei
- Aleksandr Fomin, ministru adjunct al apărării (membru al delegaţiei).
Conform ordinului, delegaţia mai cuprinde şi patru„experţi”: Aleksandr Zorin – prim-adjunct al şefului Direcţiei de Informaţii a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (şi el a făcut parte din delegaţia rusă la negocierile precedente); Elena. Podobreevskaia – adjunct al şefului Biroului Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru politica de stat în domeniul umanitar; A.A. Polişciuk – director al celui de-al doilea departament al ţărilor CSI din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi V.I. Şevţov, adjunct al şefului Direcţiei principale pentru cooperare militară internaţională din Ministerul Apărării.
Prin urmare, preşedintele rus Vladimir Putin nu face parte din delegaţia rusă care se va deplasa joi în Turcia pentru discuţii pe tema conflictului din Ucraina, deşi preşedintele ucrainean, care se va afla la Ankara, îi lansase provocarea de a discuta în persoană.
Miercuri dimineaţă, Zelenski se declarase pregătit pentru „orice format de negociere” pentru a pune capăt războiului cu Rusia şi a declarat că va decide asupra „măsurilor care vor fi luate” după ce va şti cine va reprezenta Moscova la discuţiile programate să aibă loc joi la Istanbul. Zelenski a mai spus că are în programa să se întâlnească, joi, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, dar dacă liderul de la Kremlin va de acord să zboare la Istanbul, el şi Erdogan vor veni la el.
Donald Trump nu va fi prezent
Preşedintele american Donald Trump, aflat în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu, nu se va deplasa joi în Turcia pentru discuţii directe între Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri un oficial american, citat de Reuters.
Acest anunţ a fost făcut după ce preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit componenţa delegaţiei trimise de Moscova la aceste discuţii, din care nu face parte şi şeful de la Kremlin.
Ce solicită Kievul şi Moscova
Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că orice discuție de pace trebuie să fie precedată de o încetare a focului „durabilă” și „necondiționată” de 30 de zile. Această cerință este susținută de aliații occidentali, inclusiv de președintele american Donald Trump, care au avertizat Rusia cu sancțiuni suplimentare în cazul refuzului unui armistițiu.
În ceea ce privește securitatea pe termen lung, Kievul solicită garanții solide pentru a preveni o nouă agresiune rusă. Deși aderarea la NATO rămâne un obiectiv strategic, Zelenski a menționat posibilitatea unei integrări parțiale, excluzând teritoriile ocupate de Rusia, ca parte a unui compromis diplomatic.
De asemenea, Zelenski a exprimat disponibilitatea de a discuta despre schimburi teritoriale, referindu-se la regiunea rusă Kursk, controlată temporar de forțele ucrainene, însă a reiterat că toate teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea, sunt esențiale și nu pot fi negociate.
De cealaltă parte, Rusia insistă asupra recunoașterii internaționale a anexării Crimeei și a celor patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie) pe care le controlează parțial. De asemenea, Moscova cere ca Ucraina să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO, considerând extinderea alianței o amenințare existențială.
În plus, Rusia solicită încetarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina și marginalizarea grupurilor ultranaționaliste ucrainene. La sfârșitul lunii martie, președintele Vladimir Putin a propus ideea unei „administrații de tranziție” pentru Ucraina, sub egida ONU, care ar implica plecarea lui Zelenski, pe care nu îl consideră legitim din cauza expirării mandatului său în mai 2024.
În ceea ce privește formatul negocierilor, Rusia dorește reluarea discuțiilor pe baza acordurilor de la Istanbul din 2022, respinse anterior de Ucraina. Kremlinul consideră că aceste acorduri pot servi drept punct de plecare pentru o soluționare a crize.