Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis, luni seară, un comunicat în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de recentele derapaje din spațiul public, subliniind caracterul periculos al amenințărilor și atacurilor directe la adresa jurnaliștilor. Reacția vine în contextul unei înregistrări publicate de candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, în care acesta folosește un limbaj jignitor față de reprezentanții presei, într-un moment în care se negocia formatul unei dezbateri la Digi24.
În înregistrare, difuzată unilateral de George Simion, liderul AUR îi etichetează pe jurnaliști drept „asasini mediatici” și recurge la un discurs agresiv, într-un cadru privat, fără ca interlocutorii să știe că sunt filmați. Moderatorul dezbaterii, jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu, a declarat ulterior că filmarea s-a realizat fără consimțământul celor prezenți: George Simion nu s-a prezentat la dezbaterea Digi24, dar a publicat imagini în care îi jigneşte pe jurnalişti, în biroul său. Nicușor Dan: Mi-aş dori foarte tare ca Ilie Bolojan să fie prim ministru
Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recentele derapaje din discursul public, manifestate prin ameninţări şi atacuri directe la adresa jurnaliştilor şi a profesiei de jurnalist, inclusiv prin publicarea înregistrării manipulate a unei conversaţii nedestinate difuzării publice. CNA atrage atenţia că intimidarea reprezentanţilor presei, etichetarea lor ca “asasini mediatici” sau folosirea unui limbaj dispreţuitor la adresa activităţii jurnalistice contravin grav valorilor democratice şi standardelor europene privind libertatea presei şi protecţia jurnaliştilor”, se arată în comunicatul CNA.
Instituția avertizează că astfel de practici subminează în mod direct valorile fundamentale ale democrației și libertății presei, valori garantate de legislația națională și de standardele europene. CNA consideră că „libertatea de exprimare nu include dreptul de a ameninţa, defăima sau manipula opinia publică în mod abuziv”, atrăgând atenția asupra riscului de decredibilizare a întregului sector media.
Consiliul subliniază importanța unei conduite publice responsabile, mai ales în context electoral, când rolul mass-media devine crucial pentru informarea corectă a cetățenilor. „Este cu atât mai necesară o conduită publică responsabilă, în spiritul decenţei şi respectului faţă de instituţiile fundamentale ale democraţiei – printre care mass-media ocupă un loc esenţial”, se mai arată în comunicat.
CNA condamnă „ferm” orice tentativă de intimidare sau presiune asupra presei și solicită tuturor actorilor publici să susțină un climat de dialog, respect și onestitate față de jurnalism.
Consiliul reiterează „angajamentul său de a veghea, prin toate mijloacele legale, la respectarea libertăţii de exprimare, a demnităţii persoanei şi a protecţiei jurnalismului profesionist în România”.