Ultimele stiri

Un tezaur uitat al Dobrogei a renăscut. Mormântul Pictat Hypogeu își deschide porțile pentru toți cei care vor să-i cunoască istoria

Sursă foto: Consiliul Judeţean Constanţa

Mormântul Pictat Hypogeu, un adevărat tezaur al Dobrogei antice, a intrat oficial în circuitul turistic al județului Constanța, începând de astăzi. Evenimentul a marcat vernisajul Expoziției permanente a monumentului, un moment deosebit care pune în valoare acest obiectiv istoric de mare importanță pentru patrimoniul cultural al regiunii.

Vernisajul expoziției s-a bucurat de prezența unor personalități din domeniul arheologiei și istoriei, printre care și Viorel-Emanuel Petac, cercetător și președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor, și alți invitați din domenii conexe. Evenimentul subliniază importanța conservării și promovării patrimoniului cultural din județul Constanța, oferind publicului o oportunitate rară de a explora un monument istoric unic.

Mormântul, care a fost protejat de o structură de lemn timp de mulți ani, devenind inaccesibil vizitatorilor, a fost reabilitat prin proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu”. Astfel, a fost amenajat un nou punct muzeal care include expoziția permanentă și materiale digitale, care ajută vizitatorii să înțeleagă mai bine valoarea istorică a acestui monument antic.

Se deschide un monument unic în Dobrogea, în țară. Este deschis tuturor oamenilor din județ și turiștilor. Este frumos ca fiecare să lăsăm lucruri frumoase în urma noastră. Le mulțumesc tuturor președinților de CJ care și-au aportul”, a declarat Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, în cadrul evenimentului.

Pentru o lună de zile, accesul publicului la Mormântul Pictat Hypogeu va fi gratuit, între orele 09.00 – 17.00, de luni până duminică.

Despre Mormântul Pictat Hypogeu

Inaugurarea oficială a Mormântului Pictat Hypogeu a avut loc pe 6 iunie 2024, iar acum obiectivul poate fi vizitat datorită finalizării lucrărilor de reabilitare. Aceste lucrări, demarate în decembrie 2022, au inclus protecția monumentului funerar printr-o structură specială, menită să protejeze picturile murale și să asigure un microclimat adecvat pentru conservarea acestora. De asemenea, a fost realizat un punct de informare care va facilita accesul vizitatorilor și va prezenta detalii despre monument.

Investiția totală pentru acest proiect s-a ridicat la 6.419.336,47 lei, sumă obținută prin fonduri europene accesate de Consiliul Județean Constanța.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 oct. 2024 4.32 pm

Guvernul a aprobat cererea de demisie a lui Silviu-Iulian Coșa din funcția de prefect al județului Constanța și a confirmat numirea lui Adrian Picoiu în locul acestuia. Silviu Coșa a demisionat…

09 oct. 2022 12.57 pm

În noaptea de 8/9 octombrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat o acțiune cu efective mărite, pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță…

09 dec. 2024 9.57 am

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează contribuabilii care au obligații bugetare principale datorate bugetului local, restante la 31 august 2024 inclusiv, că, termenul până…

23 iun. 2024 11.07 am

În acaestă dimineaţă, în jurul orei 05.20, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați cu privire la faptul că pe D.J. 381, în apropierea localității Valea Dacilor, s-a…

06 mai 2023 11.36 am

Polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat în perioada 2 – 5 mai a.c., activități de informare cu privire la violența domestică, în rândul…

26 feb. 2024 9.28 am

În urma lucrărilor de investiții a fost edificată o nouă magistrală, cu diametrul de 1000 mm, între stația de tratare și pompare Cota 20 și zona Pod Rutier (Ovidiu). Pentru conectarea acesteia…