Ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învăţământ cu 20%, în medie, în anul 2024, a fost aprobată de către Guvern în şedinţa de astăzi. Astfel, salariile vor creşte în două tranşe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024.
De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul naţional de învăţământ, personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.
Conform comunicatului de presă al Ministerului Educaţiei, vor fi opera următoarele majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ:
- Pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20.5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie.
- Pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.
- Pentru universitar, creşterile sunt între 15% şi 21% (cea mai mare creştere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%)
- Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creşterea medie fiind de aproximativ 10%.
- Pentru personalul administrativ (nedidactic), creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.
Actul normativ stabileşte şi acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură şi statistică, precum şi pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiilor prefectului.
Astfel, personalul din instituţiile din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Naţional de Statistică, direcţiile judeţene de sănătate publică şi direcţiile judeţene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administraţiei publice centrale, în două tranşe egale, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.
Angajaţii din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranşe egale.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv mai prevede şi echivalarea salariului de bază pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unităţile medico-sociale, conform sursei citate.
Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie acelaşi pentru tot personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă, indiferent de instituţia şi autoritatea publică în care îşi desfăşoară activitatea.