Ultimele stiri

(VIDEO) Imaginile dezastrului! Inundații devastatoare în Suceava și Piatra Neamț: o persoană au murit, sute au fost evacuate, drumuri și poduri distruse

Sursă foto: Facebook/MeteoPlus, Știrile TVR

Ploile torențiale și furtunile violente care s-au abătut în ultimele 24 de ore asupra județelor Suceava și Neamț au produs haos și distrugeri de proporții. Autoritățile au emis cod roșu de vreme severă, iar zeci de localități din cele două județe au fost afectate de viituri, inundații și alunecări de teren. Situația a devenit critică în mai multe zone de munte, unde râurile au ieșit din matcă și au distrus totul în cale.

În județul Suceava, tragedia s-a produs în localitatea Broșteni, unde un bărbat a fost găsit mort în albia pârâului Neagra. Victima a fost luată de viitură, iar echipele de salvare nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Râul, umflat din cauza ploilor abundente, și-a schimbat cursul și a afectat zeci de gospodării din apropiere. Oamenii au rămas izolați, iar accesul salvatorilor a fost îngreunat de aluviuni și drumuri distruse.

Jandarmii din Suceava au intervenit, duminică seară, pentru a sprijin un bărbat şi un copil să coboare de pe munte, acolo unde au rămas blocaţi pe fondul furtunilor şi ploilor torenţiale care au afectat judeţul Suceava, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), transmite Agerpres.

Potrivit acestora, cele două persoane au rămas blocate la cabana telescaunului din Gura Humorului şi nu au mai putut coborî din cauza vremii nefavorabile.

Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Jandarmi Gura Humorului a intervenit, în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, pentru salvarea a două persoane – un adult şi un minor în vârstă de 8 ani, ambii din judeţul Botoşani – care au rămas blocate la cabana telescaunului din localitatea Gura Humorului.

Cele două persoane nu au putut coborî din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, manifestate prin ploaie torenţială cu grindină, care a îngreunat accesul şi deplasarea în zonă”, au precizat oficialii IJJ. Jandarmii au preluat în siguranţă cele două persoane şi le-au condus în localitate. Potrivit jandarmilor, persoanele respective nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Case izolate și gospodării sub apă

În comuna Cârlibaba, șase persoane, printre care doi copii, au fost salvate de pompieri dintr-o locuință înconjurată de ape. Alături de oameni, au fost evacuate și animalele din gospodărie, printre care doi câini și un cal. Autoritățile au intervenit și în localitatea Ostra, unde opt persoane au fost scoase dintr-o casă amenințată de viitură.

În județul Neamț, dezastrul a lovit cu și mai multă forță. În comunele Farcașa, Borca și Poiana Teiului, peste 900 de persoane au fost evacuate sau s-au autoevacuat în cursul nopții, de teamă că nivelul apelor le va inunda casele. Peste 250 de gospodării au fost afectate de ape, iar în comuna Farcașa, autoritățile au raportat peste 560 de persoane evacuate. Situația a devenit imposibil de gestionat după ce Drumul Național 17B a fost acoperit complet de apele revărsate ale râului Bistrița, care a depășit cotele de pericol.

Infrastructura în colaps: drumuri inundate, poduri distruse

În cele două județe, zeci de drumuri au fost blocate de aluviuni, copaci doborâți și stâlpi de electricitate prăbușiți. Mai multe poduri au fost afectate sau complet distruse, lăsând comunități întregi izolate de restul județului. Mașini au fost luate de ape, iar unele au rămas suspendate în locuri periculoase, imposibil de recuperat momentan.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență și voluntari din comunitățile locale au acționat fără oprire pentru evacuarea apei din case, curți și beciuri. Zeci de intervenții au fost raportate în cele două județe, iar autoritățile au mobilizat toate resursele disponibile pentru a limita efectele dezastrului. Au fost trimise inclusiv motopompe de mare capacitate și echipamente speciale pentru degajarea drumurilor și salvarea oamenilor blocați în gospodării.

Pagubele materiale sunt considerabile și vor fi evaluate în detaliu după retragerea apelor. Din primele estimări, zeci de case au fost grav avariate, infrastructura rutieră a fost serios compromisă, iar podurile afectate necesită intervenții majore sau reconstrucție totală.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat decesul din Suceava și a făcut apel la populație să respecte avertizările transmise prin mesajele RO-ALERT. El a subliniat că viiturile din ultimele ore s-au produs într-un timp foarte scurt și cu o intensitate greu de anticipat, ceea ce a făcut intervențiile mai dificile.

Avertizările meteorologice rămân în vigoare, iar hidrologii anunță că nivelul apelor se menține ridicat în mai multe bazine hidrografice din nordul țării. Autoritățile îndeamnă locuitorii din zonele de risc să se autoevacueze la nevoie, să evite deplasările în apropierea apelor curgătoare și să colaboreze cu echipele de intervenție.

Lasati un comentariu