Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a făcut câteva declarații după ce în spațiul public au apărut interceptări cu discuții private pe care fostul șef ANPC le-a avut cu soția lui. Marinescu a declarat că „nu este normal ca aceste probe să apară public” și că urmărirea penală „trebuie să rămână confidențială”, conform legii. La rândul său, Piedone a reacționat la noile stenograme într-o postare pe Facebook, spunând că statul îl acuză că „este om”.
„În primul rând, ca ministru al Justiției, în mod evident, nu doresc să comentez conținutul și desfășurarea unui dosar penal. În ceea ce privește expunerea publică a unor probe din dosarul penal, aceasta încalcă anumite dispoziții ale codului de procedură penală, întrucât în conformitate cu normele procesuale penale din România, urmărirea penală este confidențială. Cu alte cuvinte, pentru succesul anchetei, pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru aflarea adevărului, care este ținta finală a procesului penal, legea a stabilit ca probele și alte aspecte ale urmăririi penale, de exemplu, ordonanțe, măsuri procesuale dispuse, să rămână confidențiale”, a declarat ministrul, pentru digi24.ro.
Marinescu a afirmat că „nu este normal ca aceste probe să apară public, cu atât mai mult cu cât este vorba de aspecte care țin de sfera familială”.
În momentul în care se dispune o măsură investigativă, cum este o metodă specială de supraveghere, aceasta a interceptării convorbirilor telefonice, evident că este supusă unei examinări existența persoanei, comunicările sale și evident că mandatul respectiv acoperă toate aceste comunicări.
Este rolul procurorului, al organelor de urmărire penală, să stabilească ce anume prezintă relevanță, însă foarte important e un lucru: aceste măsuri sunt incluzive în spațiul privat, sunt incluzive în viața unei persoane. În conformitate cu dispozițiile articolului 53 din Constituție, orice reducere care se face asupra drepturilor și libertăților fundamentale trebuie foarte atent calibrată, este stabilită prin lege și trebuie să urmeze un regim foarte strict”.
Apariția în spațiu public a unor aspecte personale care ține viața privată este evident contrară normelor procesuale și riscă să afecteze și dimensiunea drepturilor personale cu privire la viața de familie”, a punctat Radu Marinescu. „Nu cred că ajută ancheta, decât poate niște curiozități”, a mai adăugat el.
Întrebat dacă ar fi putut procurorii să nu includă aceste interceptări, o discuție privată între soț și soție, în acest dosar penal, ministrul a declarat că nu cunoaște „ceea ce procurorul a cuprins în ordonanța de inculpare a domnului inculpat Piedone”.
Nu cunosc sursa acestor informații apărute în spațiul public. Sper să nu provină de la organele de urmărire penală, pentru că acest lucru nu este permis de lege. Ce cuprinde procurorul în documentele pe care le întocmește, în ordonanțele sale, asta ține exclusiv de aprecierea dumnealui”.
Marinescu a vorbit și despre posibilitatea de a face verificări suplimentare în acest caz și a punctat că „ancheta este absolut liberă să fie condusă așa cum apreciază procurorul de caz, dar ea trebuie să respecte parametrii stabiliți prin codul de procedură penală, adică această confidențialitate. Din punctul meu de vedere, nu este bine ca probele unei cauze să apară în spațiul public, pentru ca această situație poate să compromită modul de desfășurare al anchetei și aflarea adevărului”.
Voi solicita probabil organelor de urmărire penală, parchetelor, să vegheze cu maximă strictețe la respectarea dispozițiilor procesuale și constituționale care protejează drepturile și libertățile fundamentale”, a adăugat el.
Întrebat dacă va solicita verificări suplimentare la DNA în acest caz, Marinescu a declarat că „dată fiind difuzarea publică a unor probe din dosar, probabil voi solicita Parchetului să realizeze niște verificări pentru a ne asigura că integritatea informației relevante penal și corectitudinea desfășurării urmăririi penale sunt asigurate. Evident, nu doresc să intervin într-o anchetă aflată în curs și îmi exprim speranța că la capătul procesului penal va fi stabilit adevărul”.
Reacția lui Piedone
Fostul preşedinte al ANPC, Cristian Popescu Piedone, a reacționat, joi, într-o postare pe Facebook, după ce au apărut în spațiul public discuții private între el și soția sa:
Vina de a fi om
“Homo sum, humani nihil a me alienum puto”, spunea cineva cu mult mai înțelept ca mine.
Sau, pe românește, asta ar suna cam așa: „sunt om și nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin”.
Statul mă acuză că…sunt om. Că am slăbiciuni, că am prieteni, că mă cert cu nevasta, că sunt mândru(uneori, exagerez ce-i drept)….Sunt tot ce vor ei și poate chiar mai mult. Sunt OM.
Degetul mulțimii e îndreptat spre mine, a doua oară, pentru că așa spune statul. Un stat ale cărui legi sunt aplicate pe dușmani, dar sunt interpretate cu prietenii.
Căci, până să ne judece judecătorii, suntem supuși judecății în piața publică, suntem condamnați înainte să apucăm să ne apărăm. Ni se disecă viața, ni se „recomandă” să ne lepădăm de anumiți prieteni ca de Satana. De nevastă-mea nu vreau. Cicăleala ei mi-a fost singurul meu prieten, constant, de-a lungul anilor.
Aceia care „hăhăiesc” și se bucură că Piedone a fost pus iar la pământ, cu lovituri din spate, uită un lucru foarte important: oricând, oricui îi poate veni rândul.
Care să fie vina? Niciuna. Doar că ai apărut pe un drum pe care alții îl voiau curățat de oricine și orice.
Eu sunt un luptător și nu voi renunța niciodată la lucrurile și oamenii în care cred. Mă voi apăra și, cu ocazia asta, îi voi apăra și pe aceia care nu se pot apăra. Mie mi s-a încălcat dreptul la demnitate, la viață privată și dreptul de a fi OM.
Toate lucrurile urâte pe care le-am scos la suprafață, cu ajutorul colegilor mei de la ANPC și din instituțiile cu care am colaborat, există și vor continua să existe atâta timp cât legea nu se va schimba în favoarea consumatorului.
N-am pus eu gândacii în bucătării, nu am țesut eu pânzele de păianjen și nu am pus eu mâncarea alterată în farfuriile oamenilor. Toate acestea există și chiar cu ajutorul acestui stat care, astăzi, mă acuză pe mine că fac circ.
Sunt acuzat de „panem et circenses”( a da panem et circenses, a oferi oamenilor pomeni neînsemnate, de care nu au nevoie, pentru a le distrage atenția de la problemele lor reale).
Hm! Este interesant cum călăii încep să semene cu “victimele”! Ai putea spune chiar că vorbim de a doua față a aceluiași personaj.
Reacția DNA
Având în vedere divulgarea în spațiul public a unor conversații interceptate din cadrul unei cauze penale investigate de Direcția Națională Anticorupție, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Informare și Relații Publice face următoarele precizări:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 422/VIII/3/22 iulie 2025, procurorii anticorupție au dispus, printre altele, luarea măsurii controlului judiciar față de persoana vizată.
Ordonanța de dispunere a măsurii controlului judiciar a fost comunicată la data de 22 iulie 2025, conform prevederilor legale, exclusiv către inculpat, către avocații acestuia, precum și către organele în drept, potrivit art. 215 alin. 5 Codul de procedură penală.
Facem precizarea că, la momentul dispunerii măsurii preventive a controlului judiciar, procurorul face o analiză motivată care impune includerea unor elemente de fapt care servesc la susținerea suspiciunilor rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni și care justifică dispunerea măsurii. În cauza curentă, mijloacele de probă analizate de către procuror au cuprins, printre altele, comunicări interceptate între inculpat și terțe persoane, fără calitate procesuală.
Judecătorul de drepturi și libertăți face analiza respectării dispozițiilor legale care reglementează luarea măsurii controlului judiciar.
adÎn ceea ce privește divulgarea în spațiul public a conversației dintre inculpat și un membru al familiei sale, respingem ferm implicarea instituțională în mediatizarea interceptărilor incluse în ordonanța de control judiciar.
Divulgarea acestor informații este nejustificată și contrară dreptului la viață privată.
Direcția Națională Anticorupție reiterează faptul că își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal și a tuturor garanțiilor procesual penale prevăzute în Constituție și legi.