Ultimele stiri

Măsurile Guvernului privind companiile de stat: mai puțini membri în CA, indemnizații plafonate – Dragoș Anastasiu: „Sute de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenții”

Sursă foto: captură video YouTube/Guvernul României

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat că Guvernul urmează să adopte un memorandum privind eficientizarea companiilor de stat, care prevede formarea unui grup de lucru dedicat reformei. 

Vorbim despre un memorandum care o să treacă trece prin Guvern zilele următoare, care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial în vedeerea eficientizării întreprinderilor publice. Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, mai mulți bani la bugetul de stat. Așa cum gândește și orice companie privată”, a spus Anastasiu.

Companiile de stat au un fel de guvernanță și au o instituție care s-a creat acum vreo doi ani, care urmărește performanța, monitorizează companiile de stat și are ca obiectiv să le facă mai eficiente. Fac precizarea de la bun început că orice fel de modificare va fi făcută cu Comisia Europeană și cu OECD, pentru că noi am trecut acolo câțiva pași, am obținut un certificat de bună purtare de la OECD pentru guvernanță corporativă, dar trecând și niște jaloane din PNRR care erau obligatorii. Îmn același timp, am rămas în urmă cu câteva alte jaloane, și asta ne-a adus o penalizare de 330 de milioane de euro, pe care, până la sfârșitul lui noiembrie, va trebui să o recuperăm”, a mai declarat Anastasiu.

Doar 315 firme generează 96% din cifra de afaceri a întreprinderilor de stat din România

Am făcut pași în colectarea datelor și în transparentizarea lor. AMEPIP a centralizat date importante cu privire la companiile de stat, iar mâine sau poimâine cel târziu vor fi publicate”, a precizat Anastasiu.

Potrivit lui Anastasiu, în vizorul AMEPIP sunt 1.326 de întreprinderi, dintre care 1.182 sunt la nivel local și 144 la nivel central.

Dacă triem și punem de-o parte toate companiile centrale și regiile autonome, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați pe care îi avem în toate întreprinderile pulice, 176.000 sunt în aceste 315 companii. Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde, în timp ce top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri, a spus Anastasiu.

Aceste 315 companii primesc subvenții de 14 miliarde lei, iar profiturile sunt de 15 miliarde. Dacă scădem subvențiile, vedem că rămâne aproape un miliard de lei„, a spus Anastasiu. Totdată, 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție, a mai punctat vicepremierul, menționând Căi Ferate CFR SA, Electrocentrale Craiova SA, Unifarm, CFR Marfă, Termoenergetica, Metrorex, Complex Energetic Valea Jiului.

„Sute de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție”

Ce se întâmplă cu cele 1.182 de companii locale? În jur de 300 nu au depus date financiare, deci nu știm despre ele nimic. În jur de 250 de companii au venituri zero. Astea împreună dau 550 de companii despre care fie nu știm nimic, fie au venituri zero. În jur de 230 au pierdere și în jur de 600 au până la zece angajați”, a spus Anastasiu.

Vedem per total că avem o ineficiență destul de importantă aici, avem o polarizare importantă, 46% din profiturile lor reprezintă Hidroelectrica. Avem câteva companii care sunt foarte profitabille și foarte multe despre care nu avem cifre financiare la acest moment, fie au un profit mic, sau sunt pe pierdere”.

Începând de ieri, au început să curgă amenzile, vă spun că până acum AMEPIP nu a amendat aceste companii, dar acest lucru trebuie să se întâmple, pentru că dacă nu avem disciplină nu se face treabă”, a mai spus vicepremierul.

„Au început să curgă amenzile”

Anastasiu a atras atenția asupra problemelor de eficiență și lipsa unor date clare în cazul multor companii de stat. El a menționat că AMEPIP a început abia acum să aplice sancțiuni.

Ce vedem per total este că avem o ineficiență în jurul acestor companii. Avem câteva companii care sunt profitabile, dar și companii despre care nu avem cifre financiare, au profit mic sau sunt pe pierdere. De ieri au început să curgă amenzile. AMEPIP nu a amendat până acum”, a declarat Anastasiu.

În ceea ce privește procesul de recrutare și selecție a conducerii companiilor, Anastasiu a spus că vor fi impuse noi standarde de transparență.

Ce se întâmplă cu recrutările. Va trebui să facem pași importanți în privința recrutărilor și selecțiilor, care trebuie să devină total transparentizate. Asta va duce la câștigarea încrederii nu doar a populației, guvernului, dar și a Comisiei Europene”, a mai declarat el.

El a mai explicat că există discrepanțe majore între performanța unor companii similare din România și din alte țări europene, dând ca exemplu personalul angajat în aeroporturi.

Avem o problemă legată de performanță. Am luat niște aeroporturi și ne-am uitat la numărul de pasageri care trec prin acele aeroporturi și am comparat cu România. Din această comparație vedem că la numărul pe care îl avem noi în România, în unele aeroporturi se poate cu mult mai puțin personal. La noi 1.400 de oameni, în alt aeroport 780 de oameni. Asta e o chestiune care ține de performanță, nu numai ce se întâmplă la CA-uri.”

Reducerea numărului de membri din consiliile de administrație

Anastasiu a anunțat mai multe măsuri punctuale care vor fi propuse în cadrul reformei companiilor de stat.

Pentru funcționarii publici propunem să nu poată să facă parte decât dintr-un singur consiliu de administrație, nu din două sau trei ca acum. Mărim termenul de prescripție de la 6 luni la 1 an, nu se mai șterg greșelile atât de repede”, a menționat el.

Referitor la companiile cu pierderi sau profituri foarte mici, vicepremierul a precizat că acestea vor fi obligate să treacă printr-o analiză și o etapă clară de eficientizare.

„Avem accelerarea reformelor companiilor de stat. Propunem 3 luni pentru analiză pentru cele care au pierderi sau profit mic – vor avea 3 luni pentru o analiză și alte 3 luni să facă demersuri pentru eficientizare”, a declarat Anastasiu.

Vicepremierul a anunțat și măsuri pentru reducerea numărului de membri din consiliile de administrație, în funcție de dimensiunea companiilor.

Reducerea numărului de membri din CA: la regiile autonome de la 3–5 membri la maximum 3, la societăți cu sistem unitar maximum 3, companiile mari – de la 5–7 la 3–5. Firmele foarte mari – va trebui să facem terapie individuală (…) Compoziția indicatorilor de performanță: avem acum pe indicatori financiari o pondere care poate fi aleasă de AGA între 25 și 50%, propunem focus mai mare de 50%. 20% ar trebui să fie ponderea pe calitatea serviciilor, satisfacția clienților”, a adăugat el.

Lasati un comentariu