Ultimele stiri

Ministrul Sănătăţii: Îmi este ruşine că pacienţii sunt trimişi să cumpere algocalmin. Paracetamolul nu există

Sursă foto: Facebook/Alexandru Rogobete

Ministrul Sănătăţiil, Alexandru Rogobete, a afirmat, luni, că îi este ruşine că în multe spitale pacienţii sunt trimişi să cumpere algocalmin, că paracetamolul nu există, deşi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a crescut semnificativ.

Eficientizarea acestui sistem nu înseamnă sub nicio formă că vom tăia banii de la pacienţi. Nu înseamnă sub nicio formă că vom lăsa colegii medici, că vom lăsa spitalele fără resursele necesare, înseamnă doar o reaşezare a sistemului, tocmai pentru a corecta anumite componente care acum nu funcţionează şi pe care le ştim cu toţii”, a afirmat Alexandru Rogobete, luni, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că de mulţi ani sistemul de sănătate a fost peticit şi nu ne mai permite să facem reforme punctuale.

Cred că prea mulţi ani la rând sistemul de sănătate a fost peticit, atât de peticit încât nu ne mai permitem să facem reforme punctuale. Nu ne mai permitem să modificăm doar anumite paragrafe sau articole din legea 95. Este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafaţă adevărul aşa cum este el. Pentru că ştiţi foarte bine, dacă nu recunoaştem realitatea din sistem, nu avem cum să o corectăm. Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu, la fel cum nu este un privilegiu nici să fii şef de secţie”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El a precizat că în ultimele săptămâni a vizitat multe spitale şi a văzut că acestea arată mult mai bine decât multe unităţi private şi au echipamente performante.

Ministrul le transmite managerilor care spun că nu se poate face treabă să lase lucrul celor care reuşesc să schimbe lucrurile în bine.

Îi rog public pe managerii care spun, în repetate rânduri, că nu se poate, să lase locul liber pentru cei care pot şi pentru cei care ştiu cum se face. Nu mi-e teamă, nu mi-a fost niciodată teamă să spun adevărul din sistemul de sănătate chiar dacă el pe anumite puncte este greu de explicat. În schimb îmi este ruşine. De multe ori îmi este ruşine în faţa pacienţilor care, deşi la un buget de 77 de miliarde al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în creştere accelerată în ultimii ani, în continuare în multe spitale din România pacienţii sunt trimişi să cumpere algocalmin. Banalul paracetamol care calmează durerile în multe spitale nu există, deşi repet, bugetul a crescut semnificativ. Ori pentru a limita aceste efecte pe care le cunoaştem cu toţii şi, din păcate, mulţi colegi de-ai mei medici au răspuns public şi în faţa tuturor pentru lipsurile din spital şi vreau să menţionez acest lucru. Această reformă nu este despre ei”, a declarat Rogobete.

El a adăugat că această reformă este despre medicii care pleacă din spitalul public la ora 11 pentru a merge la privat sau care îşi iau concediu neplătit pentru a face intervenţii chirurgicale în sistemul privat.

Aceasta este o reformă de sistem, pentru că în medicina românească există oameni excepţionali care vin noaptea de acasă atunci când au urgenţe, care fac mai multe gărzi decât este nevoie pentru a acoperi normativul, oameni care stau peste program de foarte multe ori pentru a-şi trata pacienţii. Această reformă nu este despre aceşti colegi despre care vorbesc. Este despre excepţii. Excepţiile sunt acei colegi care la ora 11 sau la ora 12 părăsesc spitalul public pentru a-şi trata pacienţii în privat. Excepţiile sunt acei colegi care îşi iau concediu sau concediu neplătit pentru a face intervenţii chirurgicale în sistemul privat. Ori măsurile despre care noi vorbim vin să crească aparatul administrativ al managerilor unităţilor sanitare şi de a da posibilitatea acestora să ajungă până la desfacerea contractului de muncă pentru cei care nu îşi respectă programul de lucru în public”, a mai declarat Rogobete.

Lasati un comentariu