Ultimele stiri

Consilierii locali, convocați în ședință extraordinară: critici dure pentru Poliția Locală și acuzații de ilegalitate privind regulamentul parcărilor. Ovanesian: „Ilegalitățile nu au justificare în raport cu nimic”

Sursă foto: captură video YouTube/Primăria Constanța

Vineri, 18 iulie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța, convocată de primarul Vergil Chițac, desfășurată prin mijloace electronice. La ședință sunt prezenți 25 din cei 27 de consilieri locali.

Consilierul Local AUR, Ovidiu Cupșa, a adus în vederea consilierilor două petiții inițiate de locuitori ai Constanței. Astfel, locuitorii de pe strada Izvor cer asfaltarea definitivă a străzii, pentru că, la fiecare ploaie apa intră în subsoluri și case. Cea de-a doua petiție este inițiată de Asociația de Proprietari B1 de pe bd I.C. Brătianu, nr. 64, care susțin că cer de multă vreme toaletarea pomilor și a gardului viu, iar crengile riscă să afecteze fațada blocului dacă este vânt puternic.

Ulterior, consilierul local independent Felicia Ovanesian a informat că regulamentul parcărilor, aflat pe ordinea de zi, nu a fost în transparență publică, ceea ce, potrivit acesteia ar putea fi o vulnerabilitate, deoarece oricine poate ataca și obține anularea dispozițiilor.

Proiectele aflate pe ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre nr. 260/2025 privind aprobarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit nr. 6, Constanţa” și a cheltuielilor legate de proiect; iniţiator: primar Vergil Chiţac, avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi nr. 4 – proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru” și o abținere.

Din motive evidente, având în vedere că primarul a spus deja că ne lipsesc 1,3 miliarde de lei și nu văd vreo posibilitate să câștigăm la loto, mă întreb de ce propunem alte și alte investiții. Mă refer la cheltuielile neeligibile de 35 de milioane de lei și nu la fondurile nerambursabile atrase. Din cauza cheltuielilor neeligibile pe care știu că nu avem de unde să le acoperim, sunt nevoită de mă abțin”, a declarat Felicia Ovanesian.

2. Proiect de hotărâre nr. 261/2025 privind aprobarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit nr. 57, Constanţa” și a cheltuielilor legate de proiect; iniţiator: primar Vergil Chiţac avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi nr. 4 – proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru” și o abținere.

3. Proiect de hotărâre nr. 262/2025 privind aprobarea proiectului „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Azur, Constanţa” și a cheltuielilor legate de proiect; iniţiator: primar Vergil Chiţac, avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi nr. 4 – proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru” și o abținere.

4. Proiect de hotărâre nr. 263/2025 pentru modificarea HCL nr. 319/2023 privind aprobarea documentaţiei necesară pentru delegarea serviciului public de salubrizare pentru activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa, cu modificările ulterioare; iniţiator: primar Vergil Chiţac, avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 şi nr.5 – proiectul a fost aprobat cu 25 de voturi „pentru”

5. Proiect de hotărâre nr. 264/2025 pentru completarea HCL nr. 123/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice din municipiul Constanţa, cu modificările şi completările ulterioare; iniţiator: primar Vergil Chiţac, avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 şi nr.5. – proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru” și cinci abțineri.

Ionuț Dumitru, directorul general al Poliției Locale Constanța i-a răspuns Feliciei Ovanesian cu privire la faptul că regulamentul nu a stat în transparență decizională.

Unul dintre motivele pentru care acest lucru a mers pe repede înainte este faptul că la nivelul Poliției Locale, de la anularea acestui regulament de confruntăm cu un val extraordinar de mare de petiții și sesizări telefonice, cu privire la faptul că oamenii își găsesc locurile de parcare pentru care dețin rezervare sau contracte de închiriere și pentru care plătesc bani către bugetul local, ocupate de către alte autovehicule, noi, în acest moment suntem în imposibilitatea de a-i sprijini. Un alt motiv pentru care s-a accelerat modificarea este și faptul că parcările publice aflate pe raza municipiului Constanța, pentru care se încasează taxe de parcare, în momentul de față, această activitate fiind suspendată, bugetul local cred că nu mai are nevoie de încă o astfel de situație care să ducă la diminuarea acestuia. În acest sens s-a luat decizia de a merge înainte cu această modificare, ținând cont și de faptul că instanța nu ne-a comunicat motivarea, dar urmează să lucrăm să elaborăm cât mai rapid un nou regulament care să îndeplinească toate ingerințele”, a declarat Ionuț Dumitru.

Ulterior, a luat cuvântul consilierul local independent Felicia Ovanesian.

1. Dacă nu vi s-a comunicat hotărârea nu înțeleg de ce toată agitația asta. Hotărârile nu produc efecte ca urmare a faptului că nu vi s-a încărcat pe portal soluția în cauză. În momentul de față puteți aplica regulamentul în forma actuală, fără niciun prejudiciu și fără nicio ilegalitate. 2. Nu puteți justifica încălcarea legii prin trimitere la absolut nimic. Ceea ce puteți face ca urmare a faptului că fiecare parchează unde dorește este să sancționați și să eliberați locurile de parcare și puteți, cu siguranță, sa faceți acest lucru. Ultimul argument, hotărârea este anulată din iunie, îmi veniți în 18 iulie cu proiectul de hotărâre, fără să îl fi ținut nici măcar o zi în transparență, nu l-ați ținut deloc. Facem mai mult rău decât bine, pentru că dăm posibilitatea oricui să vină din nou și să anuleze această dispoziție legală. Ilegalitățile nu au justificare în raport cu nimic. Dacă nu ați primit hotărârea judecătorească ce executați?”, a spus Felicia Ovanesian.

După rezultatul votului, consilierul local Alexandru Sorin Bădoiu a luat cuvântul. El a afirmat că în urmă cu câțiva ani polițiștii locali puteau fi contactați pe Whatsapp pentru a fi semnalate ilegalități în jurul șantierelor de construcție, iar acum oamenii așteaptă zeci de minute la telefon prin dispecerat, iar marea majoritate a apelurilor nu primesc niciun răspuns sau niciun echipaj nu este trimis la fața locului.

Din păcate, retragerea acelui număr de Whatsapp a survenit ca urmare a unor probleme de încălcare a GDPR și a unei notificări. Și pentru noi este un obiectiv să venim în sprijinul cetățenilor. În acest scop, am mai înființat o linie telefonică și am redus considerabil timpul. Știm că în continuare timpul de așteptare este destul de mare, dar, până la identificarea unei alte soluții mult mai eficiente, trebuie să ne raportăm și la prevederilor legale. Suntem atenți la modificările legislative și dacă se produc, cu siguranță vom da curs și le vom plia pe ce se va stabili”, a declarat Ionuț Dumitru.

Felicia Ovanesian a spus că a primit o sesizare în timp real de la o persoană care o informează că Poliția Locală refuză să înregistreze sesizările pe care cetățenii le fac telefonic. În replică, directorul Poliției Locale a spus că există o procedură și că nu se refuză înregistrarea acestora, ci sunt tratate ca niște petiții, care sunt înregistrate într-un registru intern. Totuși, Ovanesian a afirmat că are informații că acest lucru nu se întâmplă.

6. Proiect de hotărâre nr. 265/2025 privind aprobarea Protocolului de colaborare dintre Municipiul Constanţa, Consiliul Județean Constanţa şi Teatrul de Stat Constanţa în vederea susținerii, organizării şi promovării stagiunii teatrale 2025 – 2026; iniţiator: primar Vergil Chiţac, avize Comisiile de specialitate nr. 4 şi nr. 5 – proiectul a fost aprobat cu 27 de voturi „pentru”.

Lasati un comentariu