Ultimele stiri

Ministrul Apărării anunță armată pe bază de voluntariat: „Degeaba ne înzestrăm dacă în 15 ani nu are cine să apese pe buton”

Sursă foto: sursazilei.ro

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat lansarea unui nou proiect legislativ care prevede modificări semnificative la Legea apărării naționale. Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea unei forme de voluntariat militar în termen, care să ofere tinerilor șansa de a se pregăti pentru apărarea națională și, ulterior, să devină parte din rezerva activă a Armatei Române.

Proiectul, aflat în prezent pe circuitul de avizare interministerială, prevede sesiuni de pregătire militară de patru luni, la finalul cărora participanții vor primi statutul de rezerviști. Cei care își doresc pot continua parcursul profesional în sistemul militar, având posibilitatea de a deveni angajați ai MApN.

Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial – că s-au tot schimbat guvernele – două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen. Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni de zile şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim”, a declarat Ionuţ Moşteanu, miercuri seară, la Antena 3.

Potrivit ministrului, proiectul de lege are rolul de a-i determina pe tineri să se apropie de Armată, iar cei care vor dori să devină militari vor avea şansa de a rămâne în sistem.

Există armata permanentă, care e foarte bine pregătită, oameni foarte buni şi mulţi tineri care intră în sistem şi asta mă bucură foarte tare, însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm şi la ce se întâmplă peste 10-15 ani, pentru că degeaba ne înzestrăm şi ne echipăm şi luăm tot felul de echipamente, nu numai noi, toate ţările NATO, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton. De aceea, sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care, iată, le dezvoltăm şi sper ca din ce în ce mai mulţi, mai ales dintre cei tineri, să se apropie de armată prin genul ăsta de voluntariat şi cei care vor să rămână permanent în Armată sunt mai mult decât bineveniţi”, a adăugat Ionuţ Moşteanu.

Lasati un comentariu