Ultimele stiri

Cod portocaliu de furtuni în județul Constanța. A fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța

(Foto cu rol ilustrativ) Sursa: Pixabay

Prefectul Adrian Teodor Picoiu a dispus, astăzi, convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată) și avertizarea hidrologică nr. 51/17.07.2025 emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. 

În urma ședinței extraordinare, desfășurată, în sistem electronic, a fost adoptată Hotărârea nr.10 a CJSU, care prevede:

Art. 1 – Pe timpul avertizării meteorologice COD PORTOCALIU privind manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase (instabilitate atmosferică accentuată), membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și președinții Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) vor dispune măsuri pentru punerea în aplicare a Planului județean de apărare împotriva inundațiilor, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2 – Se instituie obligativitatea asigurării continuității la sediul tuturor primăriilor din județ, pe toată perioada manifestării avertizării meteorologice.

Art. 3 – Președinții CLSU vor convoca de îndată Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și vor dispune măsuri în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de instabilitate atmosferică accentuată, precum și pentru informarea populației asupra măsurilor cuprinse în ANEXA 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 4 – Începând cu data adoptării prezentei, se completează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției de la nivelul județului Constanța, pe timpul Avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, cu reprezentanți ai instituțiilor din componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, astfel:

• Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral,

• Consiliul Judeţean Constanţa,

• Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa,

• Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa,

• Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța – Secția de Drumuri Naționale Constanța,

• Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța – Secția de Autostrăzi,

• Drumuri Judetene S.A. Constanta,

• Centrul Meteorologic Regional Dobrogea,

• Rețele Electrice Dobrogea S.A.,

• R.A.J.A. S.A. Constanța.

Art. 5 – În vederea informării operative a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța (C.J.S.U.) asupra potențialelor evenimente înregistrate în județ, se vor dispune măsuri, astfel:

Art. 5.1. Începând cu data adoptării prezentei, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției constituit la nivelul județului Constanța va contacta primăriile din județ, periodic (din trei în trei ore) și ori de câte ori situația o va impune, pentru a afla situația în timp real ca urmare a manifestărilor hidrometeorologice prognozate, cât și asupra instituirii permanenței conform legislației în vigoare.

Art. 5.2. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției constituit la nivelul județului Constanța, pe baza informărilor colectate conform art. 5.1, va informa C.J.S.U. periodic (din trei în trei ore) și ori de câte ori situația o va impune, asupra situației din județ.

Art. 6 – Toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vor fi pregătiți cu forțe, materiale și mijloace de mobilitate pentru a interveni, la solicitare, în punctele critice și vor dispune măsuri conform competențelor în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de instabilitate atmosferică accentuată.

Art. 7 – Secretariatul tehnic permanent va comunica prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, unităților administrativ-teritoriale din județul Constanța și tuturor factorilor interesați.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE:

  • Amânați activitățile în aer liber! Lucrul în spații deschise sau la înălțime devine extrem de periculos în condiții de vreme severă.
  • Evitați utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor sau arderea vegetației uscate. În condiții de vânt puternic, focul se poate extinde necontrolat, generând incendii de proporții.
  • Asigurați locuințele! Închideți toate ferestrele și fixați obiectele care pot fi luate de vânt (mobilier de grădină, ghivece, bannere, etc.), pentru a preveni accidentele sau distrugerile materiale.
  • Evitați zonele periculoase! Nu vă adăpostiți sub copaci, în apropierea stâlpilor de electricitate, panourilor publicitare sau altor structuri ce pot fi doborâte de vânt.
  • Preveniți inundațiile! Curățați șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea eficientă a apelor pluviale.
  • Evitați traversarea cursurilor de apă! În caz de creștere bruscă a debitelor, nu încercați să le traversați și nu staționați pe malurile acestora – pericolul de înec sau prăbușire este major.
  • Retrageți-vă în zone înalte și sigure! Evitați locurile expuse – vremea este instabilă și poate deveni periculoasă.

Pentru informații utile despre modul de comportare în situații de urgență, accesați platforma oficială: https://fiipregatit.ro/

Urmăriți constant actualizările meteo pe site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie: https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Lasati un comentariu