Ultimele stiri

„Fugar de lux”. Sorin Oprescu, surprins relaxându-se în Grecia deși a fost condamnat la închisoare în România!

Sursă foto: iamnews.ro

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost fotografiat în timp ce se relaxa pe terasa unui hotel din Halkidiki, Grecia, alături de mai mulți prieteni. În imaginile publicate de iAMnews, Oprescu apare îmbrăcat lejer, binedispus, discutând cu apropiații.

Condamnare definitivă, dar viață liniștită în Grecia

În România, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, pe 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Procurorii DNA l-au acuzat că ar fi primit o mită de 25.000 de euro chiar în sediul Primăriei București. Condamnarea a venit la capătul unui proces care a durat aproape șapte ani.

Cu doar câteva zile înainte de încarcerare, fostul edil a reușit să fugă din țară, stabilindu-se în Grecia. Pe 17 mai 2022, Oprescu a fost reținut la Atena, însă autoritățile elene au refuzat extrădarea sa, motivând probleme medicale și condițiile din penitenciarele românești. În iulie 2022, Curtea de Apel din Atena a respins definitiv cererea de predare formulată de România.

Oprescu a fost eliberat după plata unei cauțiuni de 5.000 de euro și, de atunci, își trăiește viața în libertate pe teritoriul elen.

Ministrul Justiției: „Sunt cazuri frustrante, dar cooperarea continuă”

Într-o reacție pentru Digi24, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a recunoscut că situația lui Sorin Oprescu este una dintre „cazurile regretabile” în care o persoană condamnată definitiv nu își execută pedeapsa. Oficialul a precizat că statul român continuă demersurile pe căile prevăzute de cooperarea judiciară internațională, însă există situații în care instanțele altor state refuză predarea.

Orice cetățean simte o insatisfacție când vede că o persoană condamnată nu își execută pedeapsa. Din punct de vedere instituțional, însă, este de datoria noastră să folosim toate mijloacele legale pentru a asigura readucerea în țară a persoanelor condamnate”, a declarat Radu Marinescu.

Ministrul a subliniat că, deși mecanismele de cooperare judiciară funcționează, mai ales în spațiul european, există cazuri în care instanțele nu încuviințează extrădarea, ceea ce generează frustrări atât la nivel instituțional, cât și în rândul opiniei publice.

Lasati un comentariu