Ultimele stiri

Scandal politic pe tema bucăților de autostrăzi scoase din PNRR. PSD îl acuză pe ministrul Dragoș Pîslaru de „fake news”

Sursă foto: captură video YouTube

Anunțul făcut de ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, privind scoaterea unor tronsoane din Autostrada Moldovei (A7), Autostrada Unirii (A8) și din Autostrada Transilvania de pe lista proiectelor finanțate prin PNRR, a provocat un val de reacții politice. Mai mulți lideri PSD l-au acuzat pe Pîslaru de dezinformare și l-au somat să înceteze cu „declarațiile alarmiste”.

Dragoș Pîslaru: „Anumite tronsoane nu mai sunt prinse în PNRR. Căutăm surse alternative de finanțare”

Declarațiile au fost făcute marți, când ministrul Pîslaru a explicat că, din cauza unor probleme legate de achizițiile publice, anumite proiecte de infrastructură nu mai pot fi realizate în termenele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin urmare, spune el, aceste segmente vor fi scoase din finanțare și se vor căuta alte surse de bani europeni.

Deja autoritățile care știu de mult această situație, și dacă n-au progresat deloc, nu se poate termina ceva până în august 2026. Căutăm surse alternative de finanțare pentru segmentele din A7 și A8, care nu mai sunt prinse în PNRR”, a declarat Pîslaru. Ministrul a explicat că unele licitații nu au respectat regulamentele europene, invocând faptul că anumite erate nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, o condiție obligatorie.

PSD reacționează: „Fake news-ul zilei vine de la ministrul Pîslaru”

Mai mulți lideri PSD l-au acuzat pe Dragoș Pîslaru de propagare de informații false și de „panică nejustificată”. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, actual vicepreședinte PSD, spune că nu acceptă ideea ca Moldova să fie „sacrificată din nou” și că ministerul condus de Pîslaru „se spală pe mâini”, renunțând prea ușor la finanțarea unor proiecte esențiale pentru regiune.

Observ o lejeritate debordantă la domnul ministru Pîslaru atunci când vorbește despre două proiecte atât de importante. Ca parlamentar PSD și reprezentant al moldovenilor din Botoșani, refuz să accept ideea că segmente din A7 și A8 sunt scoase din finanțarea PNRR și gata, ne spălăm pe mâini. Noi, cei de la PSD, vom fi parteneri de guvernare, dar nu acceptăm blocarea acestor proiecte”, a scris Budăi pe Facebook.

Romeo Lungu, lider PSD Buzău, l-a acuzat pe Pîslaru că este „deconectat de realitate” și că anunță „dezastre inexistente”.

Autostrada Moldovei merge mai departe, iar Buzăul nu pierde nimic, dimpotrivă. Nicio licitație nu se anulează, nicio lucrare nu se suspendă”, a spus Lungu.

În același ton, Gheorghe Șoldan, vicepreședinte PSD, a spus că „Fake news-ul zilei vine de la ministrul Pîslaru, probabil afectat de caniculă”. Și europarlamentarul Dragoș Benea a cerut public demisia lui Pîslaru, acuzându-l că „lansează teme în dauna României”.

Ministerul Transporturilor: „Nu pierdem bani din PNRR. Proiectele continuă”

La scurt timp după declarațiile lui Pîslaru, Ministerul Transporturilor a publicat o poziție oficială în care susține că România nu pierde „niciun euro” din PNRR pentru sectorul transporturilor.

Ministerul condus de Sorin Grindeanu precizează că:

  • Autostrada Moldovei (A7), tronsonul Focșani – Pașcani, rămâne finanțat integral din PNRR.
  • La fel și tunelurile de pe Autostrada Lugoj – Deva (Margina – Holdea).
  • Se vor continua lucrările feroviare pe tronsoanele Cluj – Episcopia Bihor și Lugoj – Timișoara Est.

În ceea ce privește tronsoanele scoase din PNRR, Ministerul Transporturilor subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită – respectiv 2,3 miliarde de euro investiți până acum. Proiectele vor continua din alte surse europene sau prin Programul Transport 2021–2027.

Ce tronsoane ies din PNRR?

Potrivit informațiilor comunicate de MIPE, segmentele scoase din PNRR sunt:

  • 103 km din Autostrada Moldovei (A7) – tronsoane deja deschise circulației.
  • 53 km din Autostrada Unirii (A8) – porțiuni unde lucrările sunt în fază incipientă.
  • 39 km din Autostrada Transilvania – între Nădășelu și Poarta Sălajului.
  • 68 km din linia de cale ferată Arad – Timișoara – Caransebeș, unde stadiul execuției este între 1,1% și 15,6%.

Guvernul promite, însă, că va continua toate proiectele de infrastructură, fie prin fonduri din alte programe europene, fie din bugetul de stat. Oficialii din Transporturi subliniază că eliminarea unor tronsoane din PNRR nu înseamnă blocarea lucrărilor, ci o recalibrare a surselor de finanțare, din cauza termenului-limită impus de Bruxelles – august 2026 – care nu mai poate fi respectat pentru anumite tronsoane.

În ciuda acuzațiilor politice, Dragoș Pîslaru spune că ministerul pe care îl conduce nu face decât să respecte realitatea tehnică și regulamentele europene. Pe de altă parte, PSD susține că „nu va permite blocarea proiectelor majore pentru Moldova” și acuză Ministerul Investițiilor de „mesaje alarmiste”.

Lasati un comentariu