Portul Anvers-Bruges, unul dintre cele mai mari hub-uri logistice pentru transportul de autovehicule din lume, a devenit, în ultimele luni, o imensă parcare pentru mii de automobile, camionete, camioane și utilaje grele destinate exportului către Statele Unite. Blocajul vine în contextul noilor tarife comerciale impuse de președintele american Donald Trump, potrivit unei analize Reuters.
Conform datelor oficiale, în primele șase luni ale anului 2025, exporturile de autoturisme și camionete noi din Europa către SUA au scăzut cu 15,9% față de aceeași perioadă din 2024. Scăderea a devenit și mai accentuată în luna mai, la o lună după ce președintele Trump a anunțat oficial introducerea noilor taxe vamale, sub titulatura „Ziua Eliberării”.
Situația este și mai gravă în cazul camioanelor și utilajelor grele, categorie care include tractoare, vehicule industriale și echipamente pentru construcții. Exporturile din această categorie s-au redus cu 31,5% în primul semestru. Tariful de 25% introdus de SUA face ca transportul acestora peste Atlantic să devină, în multe cazuri, nerentabil, având în vedere că prețul de bază al unor astfel de echipamente depășește adesea 100.000 de dolari.
Constructorii auto europeni, în impas
În 2024, portul Anvers-Bruges a transportat peste 3 milioane de vehicule la nivel global, însă oficialii portuari avertizează că „perspectivele pentru a doua jumătate a anului rămân incerte”, în lipsa unui acord comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană. Termenul limită pentru negocieri a fost stabilit de partea americană pentru 1 august.
Mari producători auto europeni, precum Volkswagen sau Volvo, au sperat până în ultimul moment la un compromis cu Washingtonul, însă discuțiile nu au dus la niciun rezultat concret. Înainte de mandatul lui Trump, exporturile de automobile europene către SUA erau taxate cu 2,5%, dar din aprilie 2025, tariful s-a majorat cu încă 25%, provocând o creștere semnificativă a prețului final pentru mașinile de familie vândute pe piața americană.
Impactul a fost un șoc instantaneu. Spre deosebire de Brexit sau pandemie, unde au existat perioade de adaptare, aici acțiunea a fost bruscă și severă, chiar dacă fusese anticipată”, a declarat Justin Atkin, reprezentantul pentru Regatul Unit și Irlanda al portului Anvers-Bruges.
Mii de vehicule blocate în port
Deși administrația portului nu a precizat un număr exact, oficialii au confirmat că mii de vehicule rămân blocate pe platformele portuare, așteptând soluționarea crizei comerciale.
În paralel, portul Anvers-Bruges a observat un fenomen nou: depozitarea unui număr tot mai mare de automobile chineze, un posibil semnal al reconfigurării fluxurilor comerciale globale, în contextul tensiunilor comerciale dintre Beijing și Washington.
Pe lângă problemele generate de noile tarife, portul se confruntă și cu dificultăți logistice majore din cauza situației din Marea Roșie și a creșterii dimensiunilor navelor comerciale globale. Timpul mediu de staționare a containerelor în port a ajuns la opt zile, față de media normală de cinci zile.
Statele Unite rămân al doilea cel mai important partener comercial al portului Anvers-Bruges, după Regatul Unit. În acest context, există semne că și exportatorii americani grăbesc livrările către Europa, anticipând posibile măsuri de retorsiune din partea Uniunii Europene. În prima jumătate a anului, importurile europene din SUA au crescut cu 17%, în special datorită livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL).