Uniunea Europeană a prezentat miercuri, la Bruxelles, propunerea pentru viitorul buget multianual aferent perioadei 2028-2034, în valoare de 2.000 de miliarde de euro. Este cel mai mare buget propus vreodată de Comisia Europeană, a subliniat președinta Ursula von der Leyen, iar comisarul european pentru buget, Piotr Serafin, l-a numit „un buget ambițios”.
Bugetul actual, pentru perioada 2021-2027, este de 1.200 de miliarde de euro, însă a fost completat cu un plan de redresare economică de 800 de miliarde de euro, după pandemia de COVID-19.
Pentru 2028-2034, alocările propuse sunt structurate astfel:
- 300 de miliarde de euro pentru agricultură,
- 218 miliarde de euro pentru fondurile de coeziune destinate reducerii decalajelor între regiunile dezvoltate și cele defavorizate,
- 451 de miliarde de euro pentru un Fond European de Competitivitate
- 131 de miliarde de euro pentru apărare și programe spațiale.
În premieră, Comisia propune ca fondurile de coeziune și cele agricole să fie incluse într-un plan național unic pentru fiecare stat membru, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul eurodeputaților.
Siegfried Mureșan: „Parlamentul European va respinge comasarea agriculturii și coeziunii cu alte fonduri”
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul buget al UE, a reacționat imediat după prezentarea oficială.
Parlamentul European va respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât și Politicii de Coeziune. Nu vom accepta ca fermierii noștri să concureze cu regiunile pentru aceleași fonduri europene”, a declarat Mureșan.
El a atras atenția că apărarea și competitivitatea trebuie să devină priorități europene, însă aceste noi direcții de finanțare trebuie susținute cu resurse suplimentare, nu în detrimentul agriculturii și coeziunii.
Franța plătește mai puțin decât era prevăzut
În același timp, Franța va avea o contribuție mai mică decât cea anticipată inițial: 5,7 miliarde de euro, față de 7,3 miliarde de euro cât prevăzuse Uniunea Europeană anul trecut. Anunțul vine în contextul în care guvernul francez a anunțat un plan de economii de 43,8 miliarde de euro pentru reducerea deficitului public.
Urmează negocieri dificile
Odată cu prezentarea propunerii, a început oficial procedura de negociere între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Legislativul european are dreptul să respingă proiectul de buget dacă îl consideră neadecvat priorităților europene.
Siegfried Mureșan a precizat că Parlamentul va insista ca politicile tradiționale – coeziunea și agricultura – să fie finanțate cel puțin la nivelul actual, ajustat cu rata inflației.