Ultimele stiri

Ministrul Mediului anunță amenzi drastice pentru cei care hrănesc urșii: „Condamnați ursul la moarte”

Sursă foto: spotmedia.ro

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, anunță măsuri dure împotriva celor care hrănesc animalele sălbatice, în special urșii. Proiectul de lege pregătit de minister prevede creșterea „drastică” a amenzilor, după tragedia recentă de pe Transfăgărășan, unde un motociclist italian a fost ucis de o ursoaică.

Ministrul avertizează că hrănirea urșilor îi face pe aceștia să își piardă frica de oameni, ceea ce duce inevitabil la incidente grave.

Dacă au dat fie și o singură dată de mâncare unui urs, atunci l-au condamnat la moarte. Ursul nu va mai avea frică de oameni și, la un moment dat, va interacționa cu oamenii, iar aceste interacțiuni pot fi dramatice”, a declarat Diana Buzoianu într-o intervenție la RFI.

Potrivit ministrului, legea actuală nu prevede explicit sancțiuni pentru hrănirea urșilor, ci doar menționează această interdicție în Legea picnicului (Legea 54/2012). Amenda este între 200 și 400 de lei, insuficient pentru a descuraja astfel de comportamente periculoase.

Camere video pentru zonele cu risc crescut

Diana Buzoianu a mai anunțat că în zonele unde se produc frecvent incidente cu urși, cum este Transfăgărășanul, vor fi montate sisteme CCTV pentru monitorizarea turiștilor și a animalelor.

Pentru că ştii că acolo este o zonă de risc, unde în fiecare an se întâmplă incidente, pot fi puse astfel de sisteme de supraveghere. Trebuie să acționăm acolo unde știm că pericolul este mare”, a precizat ministrul.

În prezent, jandarmii pot sancționa șoferii doar pentru oprirea neregulamentară pe zonele cu bandă dublă continuă, nu pentru hrănirea urșilor, întrucât această faptă nu este reglementată clar. Proiectul nou de lege va introduce în mod expres această interdicție, cu sancțiuni semnificative.

Numărul urșilor, de trei ori mai mare decât cel optim

Ministrul a mai declarat că în România există între 10.000 și peste 12.000 de urși, potrivit ultimului recensământ realizat prin probe ADN. Specialiștii susțin că numărul optim ar fi de 3.500-4.000 de exemplare.

Am vorbit cu primari care ne-au relatat situații dramatice. De exemplu, în Argeș, în timpul unei alerte privind prezența unui urs, a dispărut un copil. Oamenii au trăit două ore de groază, crezând că a fost atacat de urs. Din fericire copilul a fost găsit, dar vă dați seama prin ce au trecut”, a spus Buzoianu.

Garduri electrice pentru ferme

Pentru comunitățile rurale, aflate în apropierea pădurilor, ministrul recomandă instalarea de garduri electrice pentru protecția fermelor și animalelor domestice. Statul va susține astfel de măsuri, a mai precizat Buzoianu.

Vreau să protejăm viața oamenilor, dar vreau să păstrăm și biodiversitatea. Avem nevoie de soluții echilibrate, astfel încât să rămânem și cu urși, dar și cu oamenii în siguranță”, a subliniat ministrul Mediului.

Lasati un comentariu