Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat intenția de a demara un amplu program de înzestrare a Armatei Române cu armament individual modern, compatibil cu standardele NATO. Este vorba despre achiziția a aproximativ 200.000 de pistoale, arme de asalt, mitraliere, puști cu lunetă și aruncătoare de grenade, care vor înlocui vechiul armament de tip sovietic, considerat depășit din punct de vedere tehnologic și ineficient în contextul actualelor cerințe de luptă.
Conform proiectului de hotărâre de guvern publicat recent pe site-ul MApN, armamentul aflat în dotarea trupelor române este descris ca având o „fiabilitate scăzută”, o „calitate slabă” a subansamblurilor și performanțe limitate. „Armamentul individual de generație veche folosit de militarii români în teatrele de operații și în misiunile comune utilizează muniții cu alte calibre decât militarii din celelalte state membre NATO și nu dispun de interfețe mecanice pentru montarea diferitelor accesorii pentru ochire”, se arată în nota de fundamentare.
Armele sovietice, depășite: „Eșec în îndeplinirea misiunilor”
Lipsa interoperabilității cu aliații NATO și imposibilitatea dotării trupelor cu sisteme de observare moderne pot afecta grav capacitatea de luptă a forțelor române, mai ales în contextul conflictelor urbane actuale, caracterizate printr-o dinamică ridicată. „Neînzestrarea trupelor cu armament modern de tip NATO conduce la imposibilitatea realizării interoperabilității cu structurile aliate, dar și un eșec în îndeplinirea misiunilor încredințate”, avertizează MApN.
Ce tipuri de arme vor fi achiziționate
Ministerul va lansa o licitație pentru achiziționarea următoarelor categorii de armament:
- Arme de asalt (calibru NATO 5,56 mm)
- Mitraliere ușoare (5,56 mm) și mitraliere grele (7,62 mm)
- Puști cu lunetă (7,62 mm)
- Pistoale (calibru 9 mm)
- Aruncătoare portabile de grenade (calibru 40 mm, atașabile la arma individuală)
Condiție-cheie: transfer de tehnologie către industria națională
Un element esențial al programului de înzestrare îl constituie obligația operatorului economic câștigător de a realiza un transfer de tehnologie către un partener din industria națională de apărare. Obiectivul este ca aceste arme să fie fabricate, întreținute și modernizate în România.
Ținând cont de provocările existente în mediul de securitate, Armata României este obligată să-și planifice achizițiile pornind de la ideea că «apărarea începe acasă»”, susține ministerul. „Lecțiile învățate rezultate în urma conflictelor recente au evidențiat importanța capitală a existenței unor capacități de producție și mentenanță naționale”.
Armele noi, echipate cu sisteme de ochire moderne
Noul armament va trebui să fie modular, portabil și să permită montarea de accesorii performante, inclusiv sisteme de ochire cu intensificatori de imagine, capabilități infraroșu, termale și dispozitive Red Dot, esențiale pentru precizie în luptă, în special pe timp de noapte sau în condiții dificile.
Kalașnikov-urile românești, odinioară emblematice pentru trupele române, sunt considerate astăzi „tehnologii învechite, cu un grad de uzură moral acumulat”. În nota de fundamentare, MApN subliniază că trecerea la armament NATO este imperativă pentru modernizarea și eficiența forțelor armate.