Plafonarea preţurilor la energie electrică încetează de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţul plătit pentru energia electrică va fi cel stabilit de consumator împreună cu furnizorul. Persoanele vulnerabile vor beneficia de vouchere energetice de 50 de lei.
Odată cu încheierea schemei de sprijin, începând cu 1 iulie 2025, veţi plăti preţul stabilit în contractul dumneavoastră cu furnizorul. Preţul nu mai este plafonat prin reglementare – el este cel agreat între părţi, la semnare sau prin actualizări contractuale”, explică ANRE.
Instituţia recomandă ca, pentru a afla exact ce tarif li se va aplica, consumatorii să: analizeze contractul semnat, să contacteze furnizorul pentru clarificări.
Informaţia corectă vă permite să evaluaţi dacă actuala ofertă este în continuare avantajoasă sau dacă este cazul să căutaţi alternative”, precizează ANRE.
În POSF – https://posf.ro, după înregistrrea locului de consum, poate fi vizualizat contractul activ şi poate fi iniţiat, eventual, procesul de schimbare a furnizorului.
Nu se vor mai aplica următoarele tarife plafonate:
- 0,68 lei/kWh pentru consum până în 100 kWh/lună
- 0,80 lei/kWh pentru consum între 100 și 255 kWh/lună
- 1,3 lei/kWh pentru consum de peste 255 kWh/lună
Conform ofertelor transmise de furnizori, prețurile vor urca până în jurul valorii de 1,5 lei/kWh, ceea ce poate duce la dublarea facturii pentru cei cu consum redus.
Sprijin financiar pentru consumatorii vulnerabili
Guvernul a aprobat un ajutor lunar de 50 de lei pentru plata facturilor la energie electrică, destinat consumatorilor vulnerabili.
Măsura intră în vigoare de la 1 iulie și vizează aproximativ 2,1 milioane de gospodării.
Criterii de eligibilitate:
- persoane singure cu venituri sub 1.940 lei/lună
- familii cu venituri medii sub 1.784 lei/lună/persoană
Ajutorul se va acorda sub forma unui tichet electronic, utilizabil exclusiv pentru plata facturilor, fără comisioane, prin rețeaua Poștei Române.
Procedura de acordare
În eventualitatea în care beneficiarul completează datele necesare în formularul de solicitare tipărit, îl va depune la oficiul poştal sau, după caz, la primărie, iar aceste instituţii au obligaţia de a înregistra solicitarea primită în format fizic şi de a introduce datele în aplicaţia EPIDS în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către solicitant.
Potrivit Ministerului energiei, valabilitatea mecanismului este de 12 luni de la data ultimei încărcări cu valoarea sprijinului, pentru facturile emise pentru perioada 1 iunie 2025 – 31 martie 2026.
Impactul financiar pentru aplicarea măsurii de sprijin este estimat la 1 miliard de lei.
Aplicaţia digitală va fi realizată de către STS în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Mecanismul de sprijin iniţiat de Ministerul Energiei este în concordanţă cu politicile în domeniul energiei promovate la nivelul Uniunii Europene prin Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.