Ultimele stiri

NATO cere statelor membre să-și crească de cinci ori capacitatea de apărare aeriană terestră

Sursă foto: hotnews.ro

NATO le solicită statelor membre europene să-şi extindă de cinci ori capacităţile terestre de apărare aeriană, în contextul în care alianţa se grăbeşte să acopere o lacună importantă în răspunsul la ameninţarea agresiunii ruse, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu acest subiect.

Această creștere masivă a apărării aeriene urmează să fie discutată în cadrul reuniunii miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles, ce are loc în aceste zile și pregătește summitul de la Haga din 24-25 iunie. Discuțiile sunt confidențiale, dar sursele citate susțin că se conturează un consens: Europa trebuie să acopere rapid o lacună critică în capacitatea sa de a răspunde unei agresiuni aeriene.

Oficialii NATO admit că, în ultimele trei decenii, Alianța a neglijat apărarea aeriană terestră, redirecționând resursele către teatre de operațiuni din afara sferei europene – Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală. Însă invazia Rusiei în Ucraina a schimbat radical prioritățile. Flancul estic al NATO – inclusiv România și Polonia – consideră acum o amenințare directă din partea Kremlinului o chestiune de „ani, nu de decenii”, iar apărarea aeriană este esențială în arhitectura de descurajare.

Nu suntem în război, dar nici în pace”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la o reuniune recentă de la Vilnius. „Trebuie să fim complet pregătiți pentru conflict. Consolidarea apărării antiaeriene este o parte vitală din acest plan.”

Miniștrii apărării sunt așteptați să aprobe în această săptămână cel mai ambițios plan de completare a stocurilor de armament din ultimele decenii, ca parte a eforturilor de a reduce dependența de capabilitățile americane. Măsurile includ achiziții comune, standardizare a echipamentelor și accelerarea proiectelor de infrastructură militară.

Totodată, statele membre discută atingerea unui nou obiectiv bugetar de 5% din PIB, împărțit între apărarea clasică (3,5%) și sectoare conexe (1,5%) precum infrastructura, securitatea cibernetică și apărarea civilă.

Sky Shield: Proiectul european care vizează interceptarea rachetelor balistice

Un element central în noua strategie este inițiativa „European Sky Shield”, lansată de Germania și susținută de NATO. Proiectul urmărește dezvoltarea unei rețele terestre integrate care să protejeze spațiul aerian european împotriva rachetelor balistice, dronelor și avioanelor inamice.

Noul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a promis miliarde de euro pentru apărarea aeriană și extinderea Sky Shield. Potrivit unor oficiali de la Berlin, Germania vrea să își asume un rol de lider în această zonă critică, încurajând și alte state să contribuie financiar și tehnologic la proiect.

NATO nu a oferit încă un calendar precis pentru atingerea noilor obiective, dar oficialii militari spun că fiecare lună de întârziere lasă Europa expusă. Apărarea aeriană terestră, în special împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor kamikaze – deja folosite intens în Ucraina – este considerată una dintre cele mai scumpe și complicate componente ale modernizării militare.

Un oficial NATO a subliniat că apărarea aeriană, forțele terestre, logistica și armamentul cu rază lungă sunt prioritățile-cheie în noua strategie. „Continuăm să ne modernizăm structura de comandă și să consolidăm apărarea antirachetă integrată”, a declarat el pentru Bloomberg.

Lasati un comentariu