Ultimele stiri

Bulgaria primește undă verde pentru adoptarea monedei euro începând cu 1 ianuarie 2026

Sursă foto: pixabay.com/fotoblend

Bulgaria a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a adopta moneda euro la începutul anului 2026, devenind astfel cea de-a 21-a țară membră a zonei euro, potrivit unui raport Reuters.

Într-un raport de convergență publicat miercuri, Comisia Europeană a confirmat că Bulgaria îndeplinește toate criteriile economice și legislative necesare pentru aderarea la zona euro, moneda unică utilizată în prezent de peste 347 de milioane de cetățeni europeni.

Astăzi, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Bulgaria este pregătită să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026, o etapă importantă care o va face al 21-lea stat membru care aderă la zona euro”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei.

Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în 2007 și de atunci a lucrat constant pentru a face tranziția de la leva la euro. Cu toate acestea, după aproape două decenii de așteptare, entuziasmul inițial s-a diminuat: potrivit unui sondaj Eurobarometru din mai 2025, aproape 50% dintre bulgari sunt sceptici cu privire la adoptarea monedei euro.

În ciuda acestei reticențe publice, autoritățile europene salută progresele realizate de Sofia.

Felicit Bulgaria pentru dedicarea extraordinară de care a dat dovadă în realizarea ajustărilor necesare”, a transmis Philip Lane, membru al Comitetului executiv al BCE.

Criteriile îndeplinite de Bulgaria

Pentru a obţine recomandarea pozitivă, Bulgaria a trebuit să îndeplinească criteriul inflaţiei, care prevede că ţara candidată la aderarea la zona euro nu poate avea o inflaţie a preţurilor de consum mai mare cu 1,5 puncte procentuale decât cele trei ţări cu cele mai bune performanţe din UE.

În aprilie, cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Franţa, cu 0,9%, Cipru, cu 1,4%, şi Danemarca, cu 1,5%, ceea ce a plasat Bulgaria, cu 2,8%, chiar în limita admisă. Cu toate acestea, se preconizează că inflaţia va accelera în 2025 şi ar putea atinge o medie de 3,6% pe an, dar Comisia Europeană se aşteaptă ca aceasta să revină sub 2% în 2026.

Ţara candidată la aderarea la zona euro nu poate fi supusă procedurii disciplinare bugetare a UE pentru înregistrarea unui deficit mai mare de 3% din PIB. Bulgaria îndeplineşte acest criteriu, cu un deficit bugetar de 3,0% în 2024 şi de 2,8% prevăzut pentru 2025.

Datoria publică a ţării, de 24,1% din PIB în 2024 şi 25,1% în 2025, este cu mult sub nivelul maxim de 60%, iar rata dobânzii pe termen lung la obligaţiuni se situează cu mult în marja de 2 puncte procentuale peste rata la care împrumută cele trei ţări cu cele mai bune rezultate în materie de inflaţie.

În fine, Bulgaria a trebuit să demonstreze că are un curs de schimb stabil, rămânând în marja de 15% de o parte şi de alta a cursului central de paritate în cadrul mecanismului de schimb valutar II. Acest lucru a fost uşor de realizat, deoarece Bulgaria a aplicat un sistem de supraveghere monetară care a fixat leva la 1,95583 euro de la introducerea monedei euro în 1999.

Adoptarea monedei unice de către Bulgaria va avea loc la trei ani după ultima extindere a zonei euro, când Croaţia a aderat la zona monetară unică la începutul anului 2023.

Aderarea Bulgariei la zona euro va lăsa doar şase dintre cele 27 de ţări ale UE în afara zonei monetare unice: Suedia, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, România şi Danemarca. Niciuna dintre aceste ţări nu are planuri imediate de adoptare a monedei euro, fie din motive politice, fie pentru că nu îndeplinesc criteriile economice necesare.

Lasati un comentariu