Ultimele stiri

Ministrul Educației: „În zona învățământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu”

Sursă foto: captură video Facebook

Ministrul Educației, Daniel David, a făcut marți o declarație tranșantă în cadrul prezentării raportului OCDE privind educația și competențele în România, afirmând că învățământul liceal din țară „este în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu”. Declarația vine în contextul în care raportul OCDE scoate la iveală deficiențe structurale grave în sistemul educațional românesc și propune o serie de reforme urgente.

Unul dintre aspectele critice semnalate de raport este gradul redus de incluziune a copiilor antepreșcolari – doar 11,4% dintre aceștia beneficiază de educație timpurie. Potrivit specialiștilor OCDE, acest lucru are efecte negative directe asupra dezvoltării competențelor viitoare ale copiilor și asupra parcursului lor educațional.

Ministrul Daniel David a subliniat că România nu are infrastructura necesară pentru a furniza un învățământ de calitate și că este nevoie urgentă de un curriculum nou, bazat pe competențe reale, nu pe fragmente izolate de informație.

Problema este că de multe ori nu transferăm competenţe, ci bucăţi de competenţe. Şi atunci ne mirăm că nu reuşim să fim performanţi în sistemele de testare internaţionale, care nu testează bucăţi din competenţe, ci competenţe. (…) În zona învăţământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate şi trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conţinuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale. Raportul OECD insistă asupra acestei idei de curriculum bazat pe competenţe”, a afirmat Daniel David.

Raportul OCDE oferă o analiză detaliată și a sistemului de evaluare, concentrându-se pe Evaluarea Națională de la finalul clasei a opta, care este considerată neadecvată în contextul unui învățământ obligatoriu până în clasa a XII-a.

Este o evaluare restrictivă, care se axează doar pe două materii, matematică și limba română, și are un caracter punctual care poate influența negativ traseul educațional și profesional al elevului”, a explicat ministrul David.

OCDE propune ca soluție luarea în considerare a mediilor din clasele a VII-a și a VIII-a, dar și extinderea evaluării pe mai multe arii curriculare, astfel încât să se ofere o imagine mai completă și corectă a competențelor elevilor.

În contrast cu criticile dure aduse Evaluării Naționale, Bacalaureatul a fost considerat de raportul OCDE „relativ acceptabil”. Ministrul a subliniat că forma actuală a acestuia nu a generat reacții critice din partea experților internaționali, ceea ce sugerează că, deși perfectibil, nu reprezintă o urgență la același nivel cu celelalte componente ale sistemului de evaluare.

Lasati un comentariu