Ultimele stiri

Ploile au făcut ravagii în țară. Gospodării inundate, zeci de persoane evacuate – județe sub cod roșu de inundații

Sursă foto: Digi24

Ploile torențiale din ultimele ore au provocat inundații grave în județele Harghita și Covasna. Zeci de gospodării au fost inundate, iar autoritățile au evacuat aproximativ 140 de persoane în cursul nopții de luni spre marți. Institutul Național de Hidrologie a emis mai multe avertizări de tip Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben pentru zonele afectate.

Situație critică în mai multe localități din centrul țării, după ce precipitațiile abundente au provocat scurgeri masive de pe versanți și revărsarea unor râuri. În județul Harghita, pompierii militari intervin în municipiile Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc pentru evacuarea apei din curți și case. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita (ISU Harghita), sunt afectate cinci curți și cinci locuințe de pe strada Primăverii din Miercurea-Ciuc și încă o casă și o curte în Odorheiu Secuiesc.

Pompierii harghiteni acționează cu motopompe în zonele afectate de viituri. S-a intervenit inclusiv în cursul nopții, pentru evacuarea apei din curtea unei case din Miercurea-Ciuc”, a transmis ISU Harghita. Autoritățile locale monitorizează situația în punctele critice din apropierea podurilor, iar în mai multe zone au fost activate planuri de prevenire a inundațiilor.

Pe fondul precipitațiilor, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod Roșu de inundații pentru bazinele hidrografice ale râurilor Baraolt și Cormoș, afluenți ai Oltului, precum și pentru râul Târlung în județele Covasna și Brașov. Avertizarea este valabilă marți, 27 mai, între orele 07:05 și 12:00. Potrivit INHGA, în aceste zone sunt posibile viituri rapide, scurgeri importante de pe versanți și depășiri ale cotelor de pericol, cu risc major pentru populație, bunuri și infrastructură.

Evacuări în Covasna

Județul Covasna a fost grav afectat de viiturile produse în timpul nopții. În localitatea Lunca Mărcușului, din comuna Dobârlău, autoritățile au decis evacuarea a 90 de persoane din 45 de locuințe, ca măsură preventivă. Aceștia au fost adăpostiți temporar în sala de sport din satul Dobârlău.

Alte 50 de persoane din 30 de case au fost evacuate în Băcel, comuna Chichiș. O parte dintre acestea au fost relocate tot în sala de sport, iar altele au fost găzduite de rude. Intervențiile au fost susținute de echipaje ISU, cu autospeciale, microbuze, motopompe și o barcă pneumatică. Populația din zonele afectate a fost informată prin mesaje RO-ALERT cu privire la pericolul iminent de inundații.

La nivelul judeţului Covasna au fost constituite şase echipe de recunoaştere care verifică situaţia din teren şi sunt pregătite să intervină în caz de necesitate în mai multe localităţi: Lunca Mărcușului, Ozunca Băi, Micfalău, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Băcel”, a precizat ISU Covasna.

Intervențiile sunt desfășurate în cooperare cu echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, iar situația este monitorizată permanent de Ministerul Afacerilor Interne.

Coduri hidrologice multiple în vigoare

Pe lângă avertizarea Cod Roșu, sunt active și:

  • Cod Portocaliu pentru râul Olt, cu risc de depășire a cotelor de inundație și scurgeri de pe versanți.
  • Cod Galben pentru râurile Mureș, Târnava Mică și Târnava Mare, unde sunt prognozate viituri și creșteri rapide de niveluri.

Fenomenele hidrologice periculoase vizează bazinele hidrografice Baraolt şi Cormoş – afluenţi ai râului Olt – situate în judeţele Harghita şi Covasna, unde se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe precum inundaţii locale şi creşteri periculoase ale nivelurilor apelor, ce pot depăşi cotele de pericol.

De asemenea, sub incidenţa aceluiaşi cod roșu se află şi râurile din bazinul hidrografic Târlung, afluent al râului Râul Negru, în judeţele Braşov şi Covasna, care este valabil în intervalul 27.05.2025 ora 02:30 – 27.05.2025 ora 12:00.

Codul Roşu hidrologic reprezintă cel mai înalt nivel de avertizare şi semnalează existenţa unui risc iminent de producere a unor inundaţii majore, cu impact semnificativ asupra vieţii, bunurilor şi infrastructurii.

În acest context, este esenţial ca populaţia să manifeste prudenţă maximă şi să evite deplasările în zonele afectate sau în apropierea cursurilor de apă, întrucât traversarea acestora – fie pe jos, fie cu autovehicule – poate pune viaţa în pericol. Totodată, se impune informarea permanentă din surse oficiale şi colaborarea cu autorităţile locale pentru a permite intervenţia rapidă şi eficientă în caz de nevoie. Respectarea acestor măsuri poate face diferenţa între siguranţă şi expunerea la riscuri majore”, subliniază INHGA.

Autoritățile fac apel la cetățeni să evite deplasările în zonele cu risc, să nu traverseze cursuri de apă și să respecte întocmai indicațiile venite din partea structurilor de intervenție.

Lasati un comentariu