Președintele SUA, Donald Trump, a avut o reacție dură față de omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept „absolut nebun”, după atacul aerian masiv lansat de Moscova asupra Ucrainei. Este una dintre cele mai critice declarații ale lui Trump la adresa liderului de la Kremlin, într-un context în care presiunea internațională asupra Rusiei se intensifică.
Ce naiba s-a întâmplat cu el? Omoară o mulțime de oameni”, a spus Trump, duminică seară, în fața jurnaliștilor din New Jersey.
Ulterior, într-o postare pe platforma Truth Social, liderul de la Casa Albă a adăugat că Putin „a înnebunit complet”.
Atacul aerian al Rusiei, soldat cu cel puțin 12 morți și zeci de răniți, a implicat 467 de drone și rachete — cel mai mare atac de acest tip de la începutul invaziei din 2022. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat „tăcerea” SUA față de aceste atacuri și a cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei. El a afirmat că lipsa unei reacții ferme îl încurajează pe Putin.
În acest context, Trump a fost întrebat dacă ia în considerare înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei. „Absolut”, a răspuns președintele american, deși, până în prezent, administrația sa nu a impus noi sancțiuni.
Trump a avut, însă, cuvinte critice și la adresa lui Zelenski.
Nu face niciun bine țării sale vorbind în felul acesta. Tot ce iese din gura lui cauzează probleme”, a scris acesta, cerându-i liderului ucrainean „să înceteze”.
Pe fondul escaladării conflictului, Washingtonul încearcă să mențină direcția negocierilor pentru un posibil armistițiu. Săptămâna trecută, Trump și Putin au purtat o discuție telefonică de două ore pe tema unui acord de încetare a focului, pe care președintele SUA a descris-o drept „foarte bună”. El a declarat că ambele părți ar urma „să înceapă imediat” negocierile pentru sfârșitul războiului.
Ucraina a acceptat public un armistițiu de 30 de zile, în timp ce Rusia a anunțat doar intenția de a lucra la un „memorandum” privind o „posibilă pace viitoare” — o formulare considerată de Kiev și de aliații europeni drept o tactică de tergiversare.
Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014. Primele discuții directe între Moscova și Kiev de la începutul invaziei au avut loc recent, pe 16 mai, la Istanbul, fără rezultate concrete.