Ultimele stiri

Nicuşor Dan a depus jurământul: Voi fi un preşedinte deschis la vocea societăţii! Partenera lui lipsește întrucât mezinul familiei este bolnav

Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus luni jurământul în plenul Camerelor reunite, moment care marchează începerea mandatului său. 

Vă mulţumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care aţi avut-o în ultimele săptămâni, indifferent de cauza pe care aţi susţinut-o. Români din România, români din diaspora, români din Republica Moldova, mulţi oameni care nu s-au mai pronunţat vreodată pe politică, s-au exprimat acum, arătând că sunteţi interesaţi de direcţia în care merge România. Societatea românească şi-a demonstrat ei însăşi că este vie şi puternică.

Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînţeles cu limitele statului de drept.

Vă invit să continuaţi să fiţi implicaţi cu toată forţa socială pe care aţi dovedit-o, pentru a pune presiunea pozitivă pe instituţiile statului român, pentru că acestea să se reformeze. Şi vă asigur că voi fi un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea”, a subliniat Nicuşor Dan.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a prezentat în plenul reunit decizia CCR privind validarea mandatului lui Nicuşor Dan, în urma alegerilor prezidenţiale.

Astăzi, aici, în Parlamentul României, considerat în mod tradiţional Praetorium al democraţiei reprezentative şi depozitarul suveranităţii naţionale, are loc ultimul act al procesului electoral de alegere a Preşedintelui României: depunerea jurământului constituţional în faţa forului democratic al ţării, după validarea mandatului la Curtea Constituţională. Vă dorim mult succes în îndeplinirea mandatului dumneavoastră, fiind încredinţaţi că, în virtutea funcţiei de mediere, veţi reuşi să fiţi Preşedintele tuturor românilor, atât al celor care v-au votat, cât şi al celor care nu v-au votat, că veţi garanta respectarea diferenţei şi, în special, a diferenţelor de convingeri şi de opinie, asigurând pluralismul social şi politic al societăţii româneşti, statul de drept şi identitatea naţională a României în plan intern şi în relaţiile externe!”, a spuss Enache în plen.

El a transmis un mesaj către preşedintele Nicuşor Dan:

În cadrul prerogativelor constituţionale, să vegheaţi la respectarea Constituţiei, la separaţia şi echilibrul puterilor în stat, la realizarea păcii şi bunăstării sociale, a unităţii, a coeziunii şi a solidarităţii poporului român, unicul fundament real al suveranităţii şi democraţiei constituţionale! Domnule Preşedinte, mai presus de toate, să garantaţi independenţa justiţiei instanţelor judecătoreşti şi a justiţiei constituţionale, să îmbinaţi meritocraţia cu democraţia pragmatică şi funcţională, precum şi cu protecţia drepturilor şi libertăţilor omului! În încheiere, exprimând spiritul Constituţiei noastre, credem că Democraţia există acolo unde „cei care iubesc libertatea ca necesitate înţeleasă îi domină pe cei care iubesc puterea”, a menţionat preşedintele Curţii Constituţionale.

„Cer partidelor politice să acţioneze în interesul naţional”

Preşedintele Nicușor Dan a arătat că,” pe termen scurt, România are o problemă, problema deficitului”.

Pe scurt, România cheltuieşte prea mult faţă de ce îşi poate permite. Chestiunea asta poate să pună în discuţie stabilitatea financiară la care am muncit cu toţii, toţi aceşti ani”, a subliniat Nicuşor Dan.

Este în interesul naţional ca România să aibă un guvern susţinut de o majoritate parlamentară. Este în interesul naţional ca toată majoritatea să-şi asume reformele fiscale de care România are nevoie”, a spus preşedintele în plenul Parlamentului.

Preşedintele a mai spus că este în interesul naţional ca România să transmită pieţelor financiare mesajul de stabilitate iar România să transmită mediul investiţional un semnal de deschidere şi de predictibilitate.

Cer partidelor politice să acţioneze în interesul naţional care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României şi nu este despre calcule politice, este, repet, despre interesul naţional şi sunt convins că românii vor evalua în consecinţă”, a arătat el.

Nicuşor Dan: Avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem şi să eficientizăm cheltuielile statului

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, în plenul celor două Camere ale Parlamentului, la depunerea jurământului, că este nevoie ca România să reducă birocraţia şi să digitalizeze, să reformeze procesul de acces şi promovare în funcţia publică. În plus, a spus el, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem şi să eficientizăm cheltuielile statului. Nicuşor Dan a mai afirmat că e nevoie de digitalizarea întregului sistem de sănătate şi să stimulăm financiar, personalul didactic.

În ceea ce priveşte sistemul administrativ, e nevoie ca România să reducă birocraţia şi să digitalizeze. E nevoie ca România să reformeze procesul de acces şi promovare în funcţia publică. E nevoie de o reformă administrativ-teritorială şi e nevoie de o reformă a sistemului electoral”, a spus Nicuşor Dan în Parlament.

Îîn ceea ce priveşte economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem şi să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanţă şi un management profesionism la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacităţile agro-industriale şi de procesare, pentru a optimiza producţia agricolă, să finanţăm un sistem coerent de irigaţii, să simplificăm accesul la fondurile urbane şi să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, este nevoie de digitalizarea întregului sistem, de o echilibrare între medicină primară şi ambulatorie şi sistemul de spitale, de o strategie de investiţii în infrastructura în sistemul sanitar, de o extindere a reţelei de centre pentru tratarea dependenţelor şi de o stimulare a profesioniştilor care aleg să profeseze în medii rurale şi oraşe”, a subliniat Nicuşor Dan.

Preşedintele a menţionat că, în ceea ce priveşte educaţia, este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic.

Potrivit preşedintelui, este nevoie să investim în educaţia timpurie, adică în creşte şi grădiniţe, şi este esenţial să prevenim abandonul şcolar.

 

Partenera preşedintelui lipsește de la ceremonie

În sală sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, principesa Margareta, patriarhul Daniel, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai Guvernului, şefi de instituţii lideri politici. Parlamentarii AUR, SOS România şi POT nu sunt prezenţi la ceremonie.

Mirabela Grădinaru, partenera preşedintelui ales, Nicuşor Dan, lipseşte de la ceremonia de învestire a acestuia întrucât mezinul familiei este bolnav. Informaţia a fost dată chiar de către Nicuşor Dan, care a spus că şi-a început ziua ducându-şi fiica la şcoală. Aheea, fiica sa, a venit la Parlament separat, direct de la şcoală.

În ceea ce priveşte locuinţa de serviciu, Nicuşor Dan a spus că a avut „un armistiţiu” cu SPP până pe 15 iunie, cand se termină şcoala şi apoi va mai vedea.

O să vedem dacă rămânem în cartier, cel puţin, aşa cum, am promis fetiţei”, a spus Nicuşor Dan.

Să terminăm urgenţele astea cu Guvernul şi după aceea vom vedea”, a completat preşedintele ales, Nicuşor Dan, care a depus jurământul în faţa camerelor reunite ale Parlamentului.

AUR: România trăieşte astăzi într-o democraţie falsă

AUR, ai cărui parlamentari lipsesc de la ceremonia depunerii jurământului de către preşedintele Nicuşor Dan, precizează că nu poate gira prin prezenţă o lovitură împotriva suveranităţii poporului şi reia afirmaţiile potrivit cărora alegerile prezidenţiale din 18 mai au fost” profund viciate de fraude masive, manipulări instituţionale şi ingerinţe externe fără precedent”.

România trăieşte astăzi într-o democraţie falsă. Nicuşor Dan, prezentat ca un „independent”, este de fapt produsul sistemului – susţinut de foşti preşedinţi, generali de servicii secrete, influenceri plătiţi şi ambasade străine. Vizita discretă a şefului serviciului de spionaj francez, Nicolas Lerner, înaintea celui de-al doilea tur, este o dovadă clară a intervenţiilor externe în alegerile noastre. Peste 5,3 milioane de români au arătat că vor o schimbare, că refuză statutul de colonie şi că nu mai acceptă dictatura ciocoilor care conduc România de 35 de ani. Din păcate, eliberarea completă a ţării de influenţele străine şi de elitele parazitare nu a fost încă înfăptuită. AUR va continua să lupte pentru libertate, adevăr şi democraţie autentică. Nu recunoaştem legitimitatea noului regim şi vom reprezenta voinţa reală a poporului român”, transmite formaţiunea politică într-un comunicat.

De asemenea, reprezentanţii AUR precizează că refuză să fie parte a unui ”spectacol mincinos, organizat de un sistem disperat să-şi conserve puterea”, apreciind că ” România are nevoie de eliberare, nu de noi lanţuri”.

AUR anunţă că va iniţia o dezbatere amplă în societate pentru nerecunoaşterea acestor alegeri şi atrage atenţia asupra ”unui pericol iminent de instaurare a unei dictaturi”.

Vedem cum actualul sistem pregăteşte eliminarea partidelor din opoziţie şi arestarea liderilor mişcării suveraniste. Parlamentarii AUR nu vor participa nici la învestirea Guvernului girat de Nicuşor Dan. Vom lăsa băncile goale şi îi vom lăsa pe toţi cei de la PSD, PNL, USR, UDMR şi sateliţii lor să se înghesuie la ciolan. Această coaliţie nu reflectă voinţa poporului, ci doar foamea de putere a unui sistem care îşi conservă privilegiile”, afirmă ei.

Lasati un comentariu