Ultimele stiri

Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan. Corriere della Sera: O palmă pentru suveraniști / NYT: Răsturnare de situaţie, un centrist câştigă alegerile / POLITICO: Lacrimile fraților Tate și încântarea UE

Sursă foto: captură video

Alegerile din România şi mai ales victoria lui Nicuşor Dan au atras atenţia presei internaţionale, subiectul fiind tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text” de numeroase site-uri de ştiri şi publicaţii celebre din întreaga lume.

The Economist: „Următorul preşedinte al României nu va fi până la urmă un populist MAGA”

The Economist a remarcat că, în ciuda ascensiunii populismului în Europa de Est, România a ales un lider pro-european și centrist. Publicația a evidențiat că victoria lui Nicușor Dan reprezintă o respingere a curentului naționalist și o reafirmare a angajamentului României față de valorile europene.

Într-o perioadă în care politica democratică este dominată de lupte între cosmopoliţi liberali şi naţionalişti populişti, alegerile prezidenţiale din România din 18 mai păreau să fi ieşit direct dintr-un scenariu, scrie The Economist. George Simion, de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), o formaţiune de extremă dreapta, susţinută de mişcarea MAGA, care şi-a construit partidul pe resentimentele faţă de establishmentul politic, s-a confruntat cu Nicuşor Dan, matematician format la Paris şi primar al Bucureştiului, capitala României. Simion câştigase primul tur al alegerilor cu două săptămâni mai devreme, cu 41% din voturi, faţă de 21% pentru Dan. O victorie a primarului Bucureştiului ar fi reafirmat poziţia României în mainstream-ul Uniunii Europene. O victorie a domnului Simion ar fi adăugat un nou membru la rândul liderilor populişti care fracturează blocul.

Dar Dan a câştigat majoritatea voturilor alegătorilor care nu l-au susţinut pe Simion, iar diferenţa s-a micşorat şi mai mult după o dezbatere televizată pe care Dan a câştigat-o, după părerea generală. Simion nu s-a mai prezentat apoi la o serie de alte dezbateri. În final, Dan a câştigat cu uşurinţă. La miezul nopţii, pe 18 mai, autorităţile electorale din România au anunţat că acesta a obţinut 54% din voturi, faţă de 46% pentru Simion. Prezenţa la vot a fost una record pentru alegerile prezidenţiale din România. Enormă diaspora a ţării, cu peste 4 milioane de cetăţeni care trăiesc în străinătate (faţă de 19 milioane în ţară), s-a prezentat la urne în număr foarte mare. Şi, spre deosebire de primul tur, aceştia nu l-au susţinut în mod majoritar pe domnul Simion.

Dar Simion a refuzat, cel puţin iniţial, să accepte înfrângerea, susţinând că listele electorale conţin mulţi alegători decedaţi. Liderul AUR „pare să urmeze modelul Trump, inclusiv prin negarea alegerii adversarului său”, afirmă Radu Magdin, consultant politic român citat de The Economist.

Sursă foto: The Economist

The New York Times: „Răsturnare de situație – centrist câștigă alegerile prezidențiale din România”

The New York Times a descris victoria lui Nicușor Dan ca pe o surpriză, având în vedere rezultatele primului tur. Publicația a subliniat că alegerea unui lider pro-european în detrimentul unui candidat cu viziuni naționaliste și eurosceptice este semnificativă pentru stabilitatea și orientarea strategică a României.

Într-un eşec pentru forţele naţionaliste în creştere din Europa, Nicuşor Dan, un primar centrist şi fost profesor de matematică, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din România, învingând un candidat de extremă dreapta care este aliniat cu preşedintele Trump şi s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, scrie The New York Times (NYT).

Cu mai mult de 98% din buletinele de vot numărate, rezultatele oficiale preliminare au acordat 54% din voturi în turul doi al alegerilor prezidenţiale lui Nicuşor Dan, 55 de ani, primarul capitalei României, Bucureşti. Contracandidatul său, George Simion, un naţionalist şi admirator fervent al lui Trump, care a fost considerat pe scară largă drept candidatul principal, a obţinut doar 46%.

Victoria lui Dan va calma, probabil, temerile curentului politic european că România, care se învecinează cu Ucraina şi joacă un rol vital în apărarea flancului estic al NATO împotriva Rusiei, s-ar putea alătura Ungariei şi Slovaciei în a se opune ajutorului pentru Ucraina şi în a se apropia de Moscova, menţionează NYT. Dar, probabil, va inflama tabăra naţionalistă din România şi pe susţinătorii acesteia din străinătate, inclusiv pe vicepreşedintele JD Vance, şi va alimenta acuzaţiile că sistemul este fraudat. Anul trecut, o instanţă din România a ordonat anularea în ultimul moment a alegerilor prezidenţiale pe care un ultranaţionalist părea bine poziţionat pentru a le câştiga.

Sursă foto: The New York Times

Politico: „Lacrimile fraților Tate – România alege Europa”

Politico a interpretat rezultatul alegerilor ca pe o alegere clară a românilor în favoarea valorilor europene și împotriva influențelor extremiste. Publicația a evidențiat că victoria lui Nicușor Dan semnalează o respingere a populismului și o reafirmare a angajamentului față de democrație și statul de drept.

Primarul centrist al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a obţinut o victorie surprinzătoare, după ce a reuşit să-l devanseze pe candidatul de extremă dreapta, George Simion, scrie POLITICO. Dan l-a învins pe candidatul ultranaţionalist George Simion, care s-a apropiat de preşedintele american Donald Trump, preluând idei din agenda sa MAGA şi ameninţând că va opri sprijinul militar pentru Ucraina.

Uniunea Europeană a răsuflat uşurată duminică seara, când primarul moderat al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a învins un adversar de dreapta extremă şi a câştigat alegerile prezidenţiale din România. Liderii europeni mainstream s-au grăbit să-l felicite pe Dan pentru victoria sa surprinzătoare, în timp ce susţinătorii de dreapta ai lui Simion au deplâns înfrângerea acestuia, notează publicaţia de la Bruxelles.

POLITICO redă mesajele de felicitare de la preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la premierul Poloniei, Donald Tusk, de la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de la preşedinta Moldovei, Maia Sandu, „a cărei ţară se află de ani de zile în conflict cu irredentistul Simion”, după cum scrie POLITICO. Este consemnat, de asemenea, mesajul preşedintele Consiliului European, António Costa.

Sursă foto: Politico

BLOOMBERG: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump

Primarul centrist al Bucureştiului a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, zdrobind ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump, de extremă dreapta, în contextul în care alegătorii s-au mobilizat în număr mare pentru a se asigura că ţara de la Marea Neagră rămâne pe calea pro-europeană, scrie agenţia Bloomberg.

Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la urne din România din ultimul sfert de secol, blocând un candidat care îmbrăţişase politica lui Trump. Înfrângerea acestuia a marcat o frână în ascensiunea forţelor de dreapta care mătură Europa şi a scos la iveală limitele loialităţii alegătorilor faţă de marca MAGA a lui Trump, scrie Bloomberg.

Sursă foto: Bloomberg

LE FIGARO: România: Nicuşor Dan, matematicianul strălucit devenit preşedinte

Matematician strălucit, Nicuşor Dan, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România de duminică, şi-a construit reputaţia luptând împotriva corupţiei din Bucureşti. O reţetă pe care discretul primar proeuropean al capitalei vrea acum să o aplice în ţara sa, scrie Le Figaro, preluând un material al agenţiei France-Presse (AFP).

În vârstă de 55 de ani, Nicuşor Dan a decis să intre în cursă după „şocul” din 24 noiembrie, când alegerile au fost dominate de o figură de extremă dreapta la care nimeni nu se aştepta, apoi anulate pe fondul suspiciunilor de ingerinţă rusă. El s-a considerat un om providenţial după ce a realizat că ascensiunea extremei drepte s-a datorat în mare parte respingerii unei clase politice „corupte” şi „arogante”, aflată la putere de la sfârşitul comunismului în 1989. Astfel, a pornit în luptă cu tema sa preferată, „onestitatea”, prezentându-se ca un om al „schimbării”, scrie AFP.

Sursă foto: Le Figaro

EURONEWS: Candidatul pro-occidental Nicuşor Dan câştigă alegerile prezidenţiale din România, într-o revenire spectaculoasă

Miza nu a fost niciodată atât de mare în istoria postcomunistă a României decât duminică, când românii au votat într-un tur al alegerilor prezidenţiale crucial şi polarizat, în care centristul Nicuşor Dan s-a confruntat cu naţionalistul George Simion. Candidatul independent pro-occidental Nicuşor Dan a revenit în forţă duminică şi a câştigat alegerile prezidenţiale din România cu 54% din voturi. A fost un thriller politic fără precedent, care a paralizat şi polarizat ţara de pe flancul estic al NATO, relatează Euronews.

Românii au ales să continue actualul curs pro-occidental, ieşind în număr record la urne pentru a vota pentru modestul primar al Bucureştiului şi împotriva doctrinelor naţionaliste reprezentate de Simion şi aliatul său Călin Georgescu.
Însă diviziunile profunde din societatea românească fracturată înseamnă că viitorul preşedinte Dan se confruntă cu o provocare uriaşă pentru a reuni ţara şi a aborda criza economică care ameninţă România.

Corriere della Sera: „În România, filo-europeanul Dan are o revenire surprinzătoare”

Cotidianul italian Corriere della Sera a remarcat revenirea surprinzătoare a lui Nicușor Dan în turul al doilea și victoria sa finală. Publicația a subliniat că acest rezultat reprezintă o lovitură pentru suveraniștii din Europa și o reafirmare a orientării pro-europene a României.

Primarul pro-european al Bucureştiului a realizat ceea ce mulţi analişti au numit un miracol: a răsturnat rezultatul primului tur, care îl dădea pe suveranistul George Simion în frunte, cu voturi duble. Şi nici măcar nu a fost o cursă strânsă, aşa cum se prevăzuse. La miezul nopţii, când mai erau de numărat 700.000 de voturi din diaspora, Dan avea deja un avans de 898.000 de voturi, de neatins, cu aproximativ 54% din voturi, cu 9 puncte în faţa lui Simion, un avantaj care urma să se reducă, dar nu prea mult.

La câteva minute după primul exit poll, care a fost corect (chiar dacă nu a luat în calcul românii din străinătate), scena a fost suprarealistă.

Sursă foto: Corriere della Sera

Reuters: „Președintele ales al României, pro-european, este cunoscut pentru abordarea sa calmă și metodică”

Reuters a descris pe Nicușor Dan ca pe un lider pro-european, cunoscut pentru stilul său calm și metodic. Agenția de presă a evidențiat că alegerea sa semnalează o continuare a angajamentului României față de Uniunea Europeană și NATO, într-un context regional complex.

Decizia primarului Bucureştiului, Nicuşor Dan, de a participa la o serie de dezbateri săptămâna trecută, evitate de rivalul său de extremă dreapta, pare să fi dat roade duminică, când centristul pro-Uniunea Europeană a ieşit victorios în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţară, scrie Reuters.

Analiştii au afirmat că seriozitatea lui Nicuşor Dan, care a stat în faţa scaunului gol pe care ar fi trebuit să stea George Simion, a fost în mare parte ceea ce i-a convins pe români să se prezinte la urne, înregistrându-se cea mai mare participare la vot din ultimii 25 de ani.

Centristul în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să combată corupţia, este un susţinător ferm al aderării României la UE şi NATO şi a declarat că sprijinul ţării sale pentru Ucraina este vital pentru propria securitate împotriva ameninţării crescânde din partea Rusiei.

Simion, un naţionalist în vârstă de 38 de ani care se opune ajutorului militar pentru Ucraina vecină şi critică conducerea UE, a condus în mod decisiv primul tur al alegerilor prezidenţiale, provocând prăbuşirea unui guvern de coaliţie pro-occidental şi declanşând ieşiri semnificative de capital.

Sursă foto: Reuters

TASS: „Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale din România, dar pierde în diaspora”

Agenția rusă TASS a relatat despre victoria lui Nicușor Dan, menționând că, deși a câștigat alegerile, a obținut mai puține voturi în diaspora. Publicația a evidențiat că acest rezultat reflectă diviziunile existente între alegătorii din țară și cei din străinătate.

Candidatul independent pro-european la alegerile prezidenţiale din România, primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, a obţinut 53,93 la sută din voturi după numărarea a 99,4 la sută din buletinele de vot, în timp ce rivalul său, liderul Alianţei Naţionale pentru Unirea Românilor, George Simion, a obţinut 46,07 la sută. Aceste rezultate au fost publicate pe site-ul Administraţiei Electorale Permanente, scrie agenţia oficială de presă a Rusiei, TASS.

Chiar înainte ca rezultatele să fie complete, el a fost anunţat în mass-media drept câştigătorul „matematic” al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, deoarece a reuşit să obţină cele 50+1 % din voturi necesare după numărarea a 92,4 % din voturi.

În timp ce Dan a obţinut o victorie convingătoare în România, în rândul românilor care au votat în străinătate, el a pierdut în faţa lui Simion. Astfel, după numărarea a 82 la sută din buletinele de vot din diaspora românească, Simion are 55,12 la sută din voturi, în timp ce Dan are 44,88 la sută, notează TASS.

Sursă foto: TASS

Lasati un comentariu