Meteorologii anunţă că, începând din această dimineață, până sâmbătă dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării vor fi intensificări ale vântului, ploi, iar temperaturile vor scădea cu mult sub cele specifice acestei perioade. Tot joi a intrat in vigoare un Cod galben de ploi torenţiale, cu grindină, descărcări electrice şi vijelii.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de joi, de la ora 8.00, până sâmbătă, la ora 12.00, privind intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, mixte la munte şi o răcire accentuată.
Pe parcursul zilei de joi (15 mai) vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a ţării, iar vineri îndeosebi în regiunile sudice şi sud-estice. Vor fi viteze în general de 40…50 km/h, iar în zona montană rafalele vor depăşi 60…70 km/h. Ploile se vor extinde dinspre nordul teritoriului şi vor cuprinde joi regiunile vestice, nordice şi centrale, iar vineri sudul, centrul şi estul ţării. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse de peste 35 l/mp”, au arătat meteorologii.
În Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali, în general la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă.
Începând de vineri, vremea se va răci din nou, iar valorile termice se vor situa cu mult sub mediile multianuale specifice acestei perioade. Vor fi maxime cuprinse în general între 10 şi 19 grade şi minime între 1 şi 10 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni.
Județul Constanța, sub cod galben
Totodată, a fost emisă o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului, valabilă joi, între orele 10.00 şi 22.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Cluj, Alba, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi în cea mai mare parte a judeţelor Vrancea, Buzău, Suceava şi Neamţ.
În intervalul menţionat, în Maramureş, Crişana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în zona de munte instabilitatea atmosferică se va accentua şi vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial (cantităţi de apă de 15…20 l/mp în intervale scurte de timp), descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului şi vijelii, în general cu viteze de 50…70 km/h. În zona montană înaltă rafalele vor depăşi 80…90 km/h. Vântul se va intensifica treptat şi în Dobrogea, nord-estul Munteniei şi sudul Moldovei, cu viteze de 50…60 km/h”, a transmis ANM.
