Uniunea Europeană a adoptat miercuri, prin intermediul ambasadorilor celor 27 de state membre, cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, într-o nouă tentativă de a limita capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina, relatează AFP, citând surse diplomatice.
Pachetul vizează direct aproximativ 200 de petroliere „fantomă”, nave utilizate de Rusia pentru a exporta petrol în afara canalelor oficiale, fără respectarea sancțiunilor internaționale. De asemenea, aproximativ 30 de entități și companii sunt sancționate pentru că ar fi ajutat Kremlinul să ocolească restricțiile economice deja în vigoare.
Potrivit surselor diplomatice, în total 345 de nave sunt acum sub incidența sancțiunilor UE. Aceste nave sunt caracterizate prin lipsa unei înregistrări oficiale, vârsta înaintată și lipsa asigurărilor occidentale. Ele operează în principal în Marea Baltică, cu echipaje adesea insuficient pregătite, într-un sistem paralel care a crescut exponențial de la începutul războiului.
Raportul întocmit de Școala de Economie de la Kiev (KSE) estimează că 430 de nave la nivel global ar putea face parte din această flotă „fantomă” care sprijină indirect efortul de război al Rusiei.
Aceste noi măsuri vin independent de sancțiunile suplimentare anunțate de aliații occidentali în cazul în care Rusia refuză propunerea unui armistițiu de 30 de zile, acceptat deja de Ucraina și susținut de partenerii săi internaționali.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți, într-un nou apel adresat Occidentului, impunerea celor „mai puternice” sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă președintele Vladimir Putin nu va accepta să participe la negocierile de pace propuse în Turcia.
Noul cancelar german, Friedrich Merz, a transmis marți că Rusia riscă un val suplimentar de sancțiuni din partea Uniunii Europene, în lipsa unui „progres real” în încetarea focului. „Săptămâna aceasta este decisivă”, a spus Merz într-o conferință de presă, subliniind că presiunea asupra Moscovei va continua să crească.