Rețelele de electricitate din Spania și Portugalia funcționează din nou aproape integral, după ce luni o pană masivă de curent a afectat întreaga Peninsulă Iberică, provocând haos în transporturi, comunicații și infrastructuri critice. Autoritățile din ambele țări au exclus marți, în mod oficial, ipoteza unui atac cibernetic, după evaluări realizate împreună cu agenții specializate în securitate informatică și infrastructură critică.
Într-o conferință de presă organizată marți dimineață, Eduardo Prieto, directorul de operațiuni al operatorului spaniol Red Eléctrica de España (REE), a anunțat că „nu există nicio dovadă de intruziune în sistemele de control ale rețelei electrice”. Oficialul a adăugat că REE a colaborat strâns cu Centrul Național de Informații (CNI), Centrul Național pentru Protecția Infrastructurilor Critice (CNPIC) și Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE), pentru a exclude orice scenariu de atac informatic.
Am putut exclude definitiv pista unui incident de securitate cibernetică în instalațiile rețelei electrice. Sistemul este acum pe deplin operațional, funcționând normal și stabil”, a declarat Prieto.
El a îndemnat, totodată, la prudență și evitare a speculațiilor privind cauzele exacte ale incidentului, menționând că REE așteaptă încă date de la centrele de control al generării de energie.
Asta ne-a arătat cât de vulnerabili suntem, ne-a făcut cumva un bine” , declară o avocată, María Jesús Cobos, în vârstă de 50 de ani, care s-a întâlnit marţi dimineaţa cu o jurnalistă AFP într-un autobuz.
Jurista a fost surprinsă să vadă că ”oamenii au fost foarte civilizaţi”, în pofida nefuncţionării semafoarelor. ”Reuşim să ne descurcăm în orice situaţie”.
Pana, produsă luni la ora locală 12:33 (13:33 ora României), a fost declanșată de o „oscilație puternică a fluxurilor de putere” și de „o pierdere bruscă și masivă de producție”, care a dus la deconectarea sistemului electric iberic de restul rețelei europene. „În cinci secunde, am pierdut 15 gigawați de electricitate”, a precizat Prieto. Această perturbare a depășit nivelul pentru care sistemele europene sunt proiectate să reacționeze, ceea ce a cauzat prăbușirea rețelei electrice în Spania și Portugalia.
Autoritățile portugheze au confirmat marți că nu există indicii privind un atac ostil. „Nu avem nicio informație legată de un atac cibernetic în acest stadiu. Evaluarea preliminară a tuturor serviciilor implicate nu sugerează o agresiune”, a declarat Antonio Leitao Amaro, ministrul cu atribuții privind președinția Consiliului Miniștrilor și purtător de cuvânt al Guvernului de la Lisabona.
Incidentul a avut consecințe majore în ambele țări. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent, Internet sau telefon mobil. Traficul feroviar a fost grav afectat – trenurile de pe rutele Madrid-Sevilia și Madrid-Barcelona au fost suspendate, iar traficul urban, inclusiv metroul din Madrid, a fost paralizat pe mai multe linii. În capitala Spaniei, 286 de persoane au fost salvate din lifturi blocate, iar numeroase autobuze au fost supraîncărcate în lipsa altor mijloace de transport.
În anumite zone, pana a durat până la 20 de ore. În Groenlanda – unde unele rețele de comunicații sunt gestionate din Spania – o parte a insulei a rămas complet izolată luni seara.
Premierul spaniol Pedro Sánchez a salutat pe platforma X revenirea electricității în proporție de 99,95% și a felicitat cetățenii pentru „civismul și responsabilitatea” de care au dat dovadă în timpul crizei. La rândul său, operatorul portughez REN a anunțat că rețeaua electrică națională este „perfect stabilizată”, toți cei 6,4 milioane de clienți fiind reconectați.
Pe fondul incertitudinii legate de cauzele exacte, autoritățile nu exclud în acest moment nicio ipoteză tehnică și promit să finalizeze în curând o analiză completă a incidentului. Incidentul reamintește cât de vulnerabil poate deveni un sistem interconectat în fața unui dezechilibru neașteptat și cât de importantă este cooperarea transnațională în astfel de momente.
În Europa, o defecţiune a reţelei germane la 4 noiembrie 2006 a aruncat în beznă zece milioane de persoane, jumătate în Franţa şi restul în Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Spania, timp de o oră.
Cu trei ani mai înainte, Italia întreagă, fără Sardinia, a rămas fără electricitate, la 28 septembrie 2003.