Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a zguduit miercuri, la ora 12:49, regiunea Mării Marmara, având epicentrul la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Istanbul, sub apele mării.
Seismul, care a avut o adâncime de numai 10 kilometri, a fost resimțit puternic în metropola turcă și în mai multe provincii învecinate, provocând panică generalizată și rănirea a peste 150 de persoane.
Potrivit United States Geological Survey (USGS), cutremurul a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai puternică dintre acestea având o magnitudine de 5,9. Epicentrul se află într-o zonă deosebit de sensibilă din punct de vedere seismic, iar mișcarea tectonică a durat 13 secunde, conform declarațiilor ministrului turc de Interne, Ali Yerlikaya.
Deși nu au fost raportate imediat prăbușiri de clădiri, autoritățile au confirmat că 151 de persoane au fost rănite – majoritatea suferind leziuni în timp ce încercau să sară de la etaje superioare în panică.
Tratamentele lor sunt în curs de desfășurare în spitale și, din fericire, niciuna nu este în stare critică”, a transmis biroul guvernatorului din Istanbul.
Mulți locuitori, speriați de posibilitatea replicilor sau a unor prăbușiri, au ieșit în grabă din clădiri, adunându-se în parcuri, curți de școli sau alte spații deschise. În unele cartiere, oamenii au început să instaleze corturi în zonele verzi, temându-se să se întoarcă în locuințe.
Cutremurul a avut loc în timpul unei sărbători publice, Ziua Suveranității Naționale și a Copilului, când multe școli erau închise sau organizau activități afară. În ciuda acestui context festiv, mișcarea seismică a generat o stare de șoc.
Ne-am zguduit incredibil. Nu înțelegeam ce se întâmplă, la început nici nu ne-a trecut prin cap că este un cutremur”, a povestit Leyla Ucar, antrenor personal care se afla la etajul 20 al unei clădiri în momentul producerii seismului.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a transmis un mesaj de încurajare în cadrul unui eveniment oficial, declarând:
Slavă Domnului, nu pare să existe probleme deocamdată. Fie ca Dumnezeu să protejeze țara noastră și poporul nostru de tot felul de calamități, dezastre, accidente și necazuri”.
Între timp, Agenția turcă pentru gestionarea dezastrelor (AFAD) a cerut populației să rămână în zone deschise și să evite clădirile potențial instabile până la finalizarea evaluărilor structurale.
Turcia este străbătută de două falii tectonice majore – Falia Nord-Anatoliană fiind una dintre cele mai periculoase din lume. Zona Istanbulului, aflată în apropierea acestei falii, este de ani buni în atenția specialiștilor, care avertizează asupra riscului unui cutremur major iminent.
Seismul de ieri readuce în memorie tragedia din februarie 2023, când un cutremur cu magnitudinea de 7,8, urmat de un alt seism puternic, a provocat moartea a peste 53.000 de persoane în sudul Turciei și a distrus sute de mii de clădiri.
Deși autoritățile turce transmit mesaje de calm și încredere, seismul din Marea Marmara este un semnal de alarmă privind vulnerabilitatea urbană a Istanbulului și necesitatea accelerării măsurilor de prevenție și consolidare. Locuitorii, în special cei din zonele cu blocuri vechi, rămân cu temeri legate de siguranța locuințelor și de reacția autorităților în caz de dezastru major.