Ultimele stiri

Criza planului de pace american: Ucraina refuză concesii privind Crimeea, iar liderii europeni se retrag de la negocieri

Un val de tensiuni diplomatice lovește procesul de negociere pentru pacea în Ucraina, după ce un plan susținut de administrația Trump a provocat reacții negative din partea Kievului și a partenerilor europeni.

O întâlnire-cheie, programată la Londra, care trebuia să reunească miniștrii de externe ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei, a fost degradată la nivel de funcționari, în contextul unei crize de încredere alimentate de propunerile controversate ale Washingtonului.

O propunere care a aprins spiritele: Crimeea pentru pace

Conform Sky News și Axios, în cadrul discuțiilor de la Paris din 17 aprilie, Statele Unite au înaintat Ucrainei o propunere de încetare a focului care includea, printre altele, recunoașterea legală a anexării Crimeei de către Federația Rusă – teritoriu ocupat din 2014. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins categoric ideea, subliniind că orice acord care presupune cedarea de teritorii este inacceptabil și încalcă Constituția Ucrainei.

Nu există subiect de discuție. Crimea este Ucraina. Nu vom negocia suveranitatea noastră”, a declarat liderul de la Kiev, avertizând că acceptarea unei asemenea condiții ar echivala cu „intrarea în jocul lui Putin”.

Potrivit surselor citate, documentul prezentat ucrainenilor este considerat de Casa Albă drept „propunerea finală”. Acesta ar include următoarele concesii pentru Rusia:

  • Recunoașterea oficială de către SUA a controlului rus asupra Crimeei;
  • Recunoașterea de facto a controlului asupra majorității teritoriilor ocupate după februarie 2022 (regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhia);
  • Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră NATO (cu deschidere doar către UE);
  • Ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după 2014;
  • Deschiderea cooperării economice ruso-americane, în special în domeniile energetic și industrial.

În schimb, Ucraina ar primi:

  • „Garanții de securitate de încredere” din partea unor state europene (SUA nu își asumă o participare militară directă);
  • Posibila revenire a unei mici părți din regiunea Harkov;
  • Asistență economică pentru reconstrucție și despăgubiri nespecificate;
  • Administrație comună asupra centralei nucleare Zaporojie (care rămâne formal ucraineană, dar controlată de SUA);
  • Acorduri asupra exploatării resurselor minerale din Ucraina, aflate în discuție pentru semnare joi.
  • Documentul ar fi fost redactat după o întâlnire maraton de peste patru ore între emisarul lui Trump, Steve Witkoff, și Vladimir Putin la Moscova.

Europa se retrage, Ucraina rămâne fermă

În acest context tensionat, întâlnirea de la Londra a fost serios compromisă. Franța, Germania și alte state europene și-au retras miniștrii de externe, lăsând doar reprezentanți tehnici la masă. Totuși, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, a confirmat prezența sa la discuțiile cu omologul britanic, David Lammy. Delegația americană va fi condusă de Keith Kellogg, fost general și actual trimis special pentru Ucraina.

Planul Casei Albe este dezastruos. Ne cere să renunțăm la Crimeea fără să știm ce obținem în schimb”, a declarat pentru Axios o sursă apropiată guvernului ucrainean.

Potrivit The Financial Times, Rusia ar fi semnalat interesul de a îngheța conflictul la actualele linii ale frontului – informație dezmințită de Kremlin. În același timp, președintele american Donald Trump a avertizat că va abandona orice efort diplomatic dacă nu apar progrese rapide.

Lupta Ucrainei nu este doar pentru pământ, ci pentru dreptul de a exista. Nu vom accepta un dictat al războiului”, a reafirmat Volodimir Zelenski.

Întâlnirea de la Londra, organizată sub semnul crizei de încredere între aliați, pare să marcheze un punct de cotitură în strategia occidentală privind Ucraina. Lipsa unei poziții comune între SUA și UE și presiunile directe asupra Kievului riscă să destabilizeze frontul diplomatic tocmai în momentul în care unitatea era crucială.

JD Vance: Ucraina şi Rusia vor trebui să facă concesii teritoriale pentru a ajunge la un acord de pace

Vicepreşedintele american J. D. Vance, aflat în India, a declarat miercuri că Statele Unite au prezentat Rusiei şi Ucrainei o „propunere foarte explicită” privind calea către un acord de pace, adăugând că „este timpul ca acestea să spună da sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces”.

Liniile actuale (ale frontului), sau undeva aproape de ele, este locul unde cred că se vor trasa în cele din urmă noile limite ale conflictului”, a declarat miercuri vicepreşedintele reporterilor, după ce a încheiat un tur al Taj Mahal, relatează Le Monde.

El a adăugat că acest lucru ar însemna că Ucraina şi Rusia ar trebui să cedeze fiecare o parte din teritoriile pe care le controlează în prezent.

„Va trebui să existe unele schimburi teritoriale”, a declarat J.D. Vance, adăugând că, deşi graniţa finală ar putea să nu corespundă exact cu liniile actuale ale frontului, pentru ca luptele să înceteze, ambele părţi trebuie „să depună armele, să îngheţe situaţia şi să se concentreze pe construirea unei Rusii şi a unei Ucraine mai bune”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat săptămâna trecută că este pregătit să se retragă din medierea pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dacă nu se ajunge curând la un acord.

Trimisul său, Steven Witkoff, se va duce în Rusia la sfârşitul acestei săptămâni, după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin de trei ori până acum. El a descris ultima lor întâlnire drept „convingătoare”.

La rândul său, vicepreşedintele Vance, care se declara „optimist” săptămâna trecută cu privire la negocieri, a spus că, în opinia sa, toate părţile au negociat cu bună-credinţă până în prezent.

Lasati un comentariu

Alte articole

09 apr. 2025 3.02 pm

Ministerul de Finanţe al Chinei a anunţat tarife suplimentare de 84% pentru toate bunurile importate din SUA, informează BBC. Ministerul spune că aceste noi tarife vor intra în vigoare de joi, 10…

22 aug. 2024 3.24 pm

Premierul Marcel Ciolacu spune că a mers la Bruxelles cu un nume de comisar european, Victor Negrescu, el arătând într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedinta Comisiei…

07 apr. 2025 10.55 am

Președintele american Donald Trump a declarat că guvernele străine ar trebui să plătească „o mulțime de bani” pentru a evita tarifele comerciale impuse de SUA, pe care le-a comparat cu un tratament…

28 feb. 2022 11.18 pm

  Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a declarat că loviturile cu rachete rusești au lovit clădiri rezidențiale din regiunea Kiev, relatează BBC.  Trei clădiri cu cinci etaje au fost…

02 apr. 2021 10.03 pm

Unul dintre cei doi poliţişti răniţi şi suspectul atacului de vineri de la Capitoliu au murit, a confirmat Yogananda Pittman, şef interimar al poliţiei Capitoliului, într-o conferinţă de presă,…

24 apr. 2025 9.59 am

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat ferm miercuri la declarațiile controversate ale președintelui american Donald Trump privind statutul Crimeei, reafirmând că Ucraina nu va recunoaște…