Ultimele stiri

A doua zi de Paște sau Lunea Albă. Tradiții și obiceiuri în prima zi din Săptămâna Luminată – ce se face pentru noroc, sănătate și prosperitate

Sursă foto: Primăria Constanța

A doua zi de Paște marchează începutul Săptămânii Luminate, când sunt respectate mai multe tradiții, dar și superstiții. Prima zi după Duminica Paștelui mai este numită „Lunea Luminată” sau „Lunea Albă”.

Lunea Albă este o zi deosebit de importantă pentru credincioșii ortodocși. În această zi, oamenii trăiesc încă bucuria Învierii. Slujbele din biserici continuă să amintească de momentul în care Hristos a coborât la cei din iad și le-a deschis calea spre mântuire. Pentru mulți credincioși, Lunea Albă are o semnificație aparte, deoarece se spune că sufletele care pleacă din lume în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi. Această credință populară întărește ideea că Învierea este un prilej de iertare și îndurare divină, scrie crestinortodox.ro.

În tradiția populară, Lunea Albă este un simbol al purificării și al noului început. Se spune că porțile Raiului rămân larg deschise în această zi. Totodată, se crede că orice faptă bună are o însemnătate și mai mare, deoarece harul divin este puternic. Prin aceste obiceiuri și credințe, se subliniază importanța respectării valorilor creștine. În plus, comunitățile rurale și urbane își amintesc de legăturile puternice dintre oameni. Participarea la slujbe, gesturile de generozitate și apropierea de familie reprezintă elementele cheie ale acestei zile importante.

Tradiții și obiceiuri

În această zi, preoții merg la biserică și fac slujbe de pomenire pentru sufletele celor adormiți.

Se spune că cei care mor în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai, pentru că doar ușile Raiului sunt deschise în aceste zile, cele ale iadului fiind închise.

Este bine ca în această zi nașii să fie vizitați de fini, care trebuie să aducă pască, ouă roșii și colaci.

Tradiția spune că dacă vei păstra un ou roșu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

„Udatul” fetelor

În a doua zi de Paște, în anumite zone din țară, fetele nemăritate sunt stropite de băieții din sat cu apă.

Tinerii pleacă în căutarea fetelor dimineața devreme, iar acestea îi răsplătesc cu ouă fierte.

În zilele noastre, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână.

În unele zone, fetele sunt prinse pe uliţă şi duse cu forţa la o fântână, o apă curgătoare sau iaz, unde sunt udate, turnându-se peste ele 2-3 cofe cu apă, fie sunt chiar scufundate în apă îmbrăcate, se menționează în Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești, de Romulus Antonescu, care citează Marian Florea, Sărbătorile la români.

Cu toate acestea, fetele acceptă cu mare bucurie să fie udate, crezând că se vor mărita curând.

Tradiţia mai arată că nici unei fete nu îi va merge bine în acel an dacă nu este stropită. Dacă primesc „udătorii”, vor rămâne frumoase tot anul.

Ce să NU faci în Săptămâna Luminată

Potrivit unei superstiții, nu este bine să se lucreze întreaga săptămână. Mai mult, este interzis ca femeile să coasă în această săptămână, pentru că vor muri lovite de fulger.

În Săptămâna Luminată nu se spală rufe, nu se fac treburi casnice şi nu se fac munci agricole, atât în semn de respect pentru sărbătorile amintite, cât și din superstiția de a nu atrage bolile, dăunătorii și pagubele.

În a doua zi de Paște, credincioșii nu ar trebui să se certe cu cei din jur. Această zi ar trebui să fie una a iertării și a iubirii. Cei care se ceartă sau varsă lacrimi în Lunea Albă vor avea motive de supărare tot anul.

Lasati un comentariu

Alte articole

soare caldura canicula cod galben

16 feb. 2024 8.47 am

Meterologii anunţă temperaturi mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, în toată ţara, până în 18 martie. În săptămâna 19-26 februarie, precipitaţiile vor fi deficitare,…

29 feb. 2024 9.06 pm

Un profesor de limba română din Vaslui, originar din județul Neamț, și-a exprimat dorința de a-și găsi sufletul pereche prin intermediul rețelelor de socializare. Prin intermediul unei postări…

11 nov. 2024 2.36 pm

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un bărbat de 26 de ani, în timp ce pescuia ilegal pe canalul Sireasa din Delta Dunării, folosind 280 metri de plase de pescuit și…

08 ian. 2025 6.02 pm

În perioada sărbătorilor prilejuite de trecerea dintre ani, peste 70 de pompieri militari s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței locuitorilor tulceni și a turiștilor…

13 iul. 2024 11.18 am

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat, vineri, că schimbările climatice au dus la apariţia unor fenomene extreme în toatre anotimpurile. Vara avem „canicule,…

10 feb. 2025 11.52 am

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite un mesaj ferm politicienilor care încearcă să influenţeze activitatea fermierilor şi procesatorilor români: „Să dea jos labele de pe fermierii…