Ultimele stiri

Sâmbăta Mare – Ziua Tăcerii Sfinte și Așteptarea Luminii Învierii. Tradiții și superstiții în ultima zi înainte de Paște

Sâmbăta Mare, ziua care precede marea sărbătoare a Paștelui, este marcată de o profundă liniște și reculegere. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor, o perioadă care amintește de suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, și totodată momentul în care credincioșii așteaptă cu sufletul curat venirea Luminii Învierii.

Semnificația Sâmbetei Mari: între moarte și viață

În tradiția creștin-ortodoxă, Sâmbăta Mare este ziua în care trupul lui Hristos se afla în mormânt, iar sufletul Său coboară în iad pentru a aduce vestea mântuirii celor drepți adormiți. Acest moment, cunoscut în teologie drept „Pogorârea la iad”, este esențial în iconomia mântuirii.

Imnografia bisericească descrie această taină astfel:

În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul și pe tron cu Tatăl și cu Duhul…”

Este o zi de tăcere sfântă, în care credincioșii sunt chemați să se pregătească sufletește prin post, rugăciune, spovedanie și împăcare cu cei din jur.

Rânduieli bisericești speciale

Dimineața, în biserici se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, slujbă în cadrul căreia se citesc 15 pericope din Vechiul Testament. Aceste fragmente biblice vestesc Învierea și arată lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu din toate timpurile.

În unele parohii, are loc și binecuvântarea Paștilor, constând în sfințirea pâinii și vinului care vor fi oferite credincioșilor în noaptea Învierii.

Tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație

Pe lângă încărcătura religioasă, Sâmbăta Mare este și o zi bogată în tradiții populare:

  • Gospodinele pregătesc coșul pascal, în care așază ouă roșii, pască, cozonac, carne de miel, brânzeturi, vin și lumânări. Coșul este acoperit cu un ștergar brodat și dus la biserică pentru a fi sfințit.
  • Curățenia în gospodărie trebuie finalizată, totul fiind pregătit pentru primirea Luminii Sfinte.
  • În multe zone ale țării, este obiceiul de a aprinde candela la mormintele celor dragi, simbolizând comuniunea cu cei plecați și speranța în învierea tuturor.

Tradiția populară transmite și câteva avertismente:

  • Este interzis spălatul hainelor sau coaserea în această zi, considerate gesturi care atrag necazuri și tulbură armonia familială.
  • Munca fizică intensă este evitată, iar activitățile casnice se limitează la cele strict necesare pentru masa pascală.
  • Se spune că dacă dormi în noaptea de Sâmbăta Mare, dorințele tale nu se vor împlini. De aceea, credincioșii rămân treji și merg la biserică pentru a primi Lumina Învierii.
  • În unele regiuni, oasele mielului sunt îngropate la rădăcina unui pom roditor, pentru sănătate și belșug în familie.
  • Dacă cineva se împiedică în drum spre biserică, se crede că va avea un an greu.
  • Iar pentru a preveni durerile de măsele, unii oameni pun o bucată de fier între dinți atunci când bat clopotele la miezul nopții.

Așteptarea Învierii – o tensiune sfântă

Spre miezul nopții, bisericile se umplu de credincioși care vin cu sufletul deschis să primească Lumina Sfântă. Momentul culminant este când preotul rostește cu glas puternic: „Hristos a înviat!”, iar răspunsul credincioșilor răsună cu emoție: „Adevărat a înviat!”

Această noapte marchează trecerea de la moarte la viață, de la întuneric la lumină, de la durere la speranță. Sâmbăta Mare este, așadar, o zi a așteptării și a credinței, în care tăcerea devine rugăciune, iar răbdarea – binecuvântare.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 apr. 2025 6.21 pm

Polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Tulcea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Tulcea, au documentat activitatea infracțională a mai multor…

20 mart. 2025 7.19 pm

Omul de afaceri Bogdan Peșchir, la locuința căruia au fost făcute percheziții într-un dosar penal vizând coruperea alegătorilor în campania pentru fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu,…

16 aug. 2024 11.10 am

Meteorologii au emis o atenţionare meteorologică cod galben, valabilă vineri, de la ora 12, pentru mai multe regiuni, unde sunt prognozate averse torenţiale, intensificări ale vântului, vijelii…

02 apr. 2025 1.24 pm

Stegarul Dac, vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti, a fost plasat sub control judiciar. Astăzi, 1 aprilie 2025, faţă de bărbatul,…

22 dec. 2024 1.37 pm

Meteorologii prognozează un Crăciun cu vreme predominant închisă și temperaturi apropiate de media sezonului. Începând din această seară, 22 decembrie, vor fi ploi și lapoviță în mare parte…

10 dec. 2024 6.43 pm

Teodora Voinescu, profesoară de română la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Campionatul mondial de citit rapid.…