Administrația președintelui Donald Trump a declanșat marți, 2 aprilie 2025, un val masiv de concedieri în rândul funcționarilor publici din Departamentul Sănătății și al agențiilor federale de sănătate. Decizia face parte dintr-un amplu plan de restructurare care prevede eliminarea a 10.000 de locuri de muncă și reducerea semnificativă a personalului din domeniul sănătății publice, relatează AFP.
Măsurile afectează diverse departamente din cadrul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale (HHS), inclusiv Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Institutul Național de Sănătate (NIH). Printre cei concediați se numără specialiști care supervizează siguranța medicamentelor, cercetarea în domeniul cancerului și sănătatea publică.
Aceștia sunt oamenii care se asigură că medicamentele pe care le luați dumneavoastră și copiii dumneavoastră sunt sigure. Ei supraveghează cercetarea în domeniul cancerului și în multe alte arii medicale esențiale”, a avertizat Craig Spencer, medic de urgență și profesor la Universitatea Brown, pe platforma X (fostul Twitter).
Potrivit presei americane, mai multor înalți funcționari li s-a propus să fie relocați în locații izolate, cum ar fi Alaska sau Oklahoma. Decizia a fost puternic criticată, inclusiv de foști oficiali ai agențiilor vizate.
FDA așa cum o știam nu mai există”, a declarat fostul director al agenției, Robert Califf, pe LinkedIn. „Cred că istoria va consemna că aceasta a fost o greșeală uriașă”, a adăugat el.
Planul de reducere a personalului
Noul secretar al sănătății, Robert Kennedy Jr., a justificat măsurile prin necesitatea reducerii birocrației și a creșterii eficienței sistemului sanitar. Planul său include diminuarea forței de muncă din domeniul sănătății de la 82.000 la 62.000 de angajați, prin concedieri voluntare, pensionări anticipate și măsuri de restructurare.
Aceste concedieri masive vin într-un moment critic pentru sănătatea publică din SUA, marcat de reapariția rujeolei, o boală extrem de contagioasă care a infectat deja peste 480 de persoane și a provocat două decese – primele din ultimul deceniu.
De asemenea, un număr semnificativ de angajați ai FDA, inclusiv cei care supraveghează siguranța produselor din tutun, au fost disponibilizați, ceea ce ar putea afecta reglementările în domeniu.
Cred că acest lucru face practic imposibilă reglementarea produselor din tutun de către FDA”, a declarat fostul director al centrului pentru tutun, Mitch Zeller.
Concedieri pe loc, personal anunțat de agenții de securitate
Marți dimineață, zeci de angajați care încercau să intre în clădirile instituțiilor din Washington D.C. au fost opriți de agenți de securitate și informați că au fost concediați. Un angajat al Departamentului Sănătății a relatat pentru Reuters că „zeci de oameni au fost anunțați astfel, printre care și o persoană surdă, căreia i s-a comunicat printr-un mesaj scris pe telefon.”
În Bethesda, Maryland, unde se află sediul NIH, o coadă lungă de mașini a blocat drumurile principale, în timp ce angajații încercau să afle dacă și-au pierdut locurile de muncă. Printre cei concediați se numără și Jeanne Marrazzo, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, care l-a succedat pe Anthony Fauci.
Kevin Griffis, fost director de comunicare al CDC, a declarat că o reorganizare de o asemenea amploare ar necesita, în mod normal, luni întregi de planificare. În schimb, măsurile au fost implementate rapid și fără avertisment.
Decizia administrației Trump a generat critici severe, atât din partea experților în sănătate publică, cât și a liderilor politici. Consecințele asupra capacității Statelor Unite de a răspunde la crize sanitare rămân deocamdată incerte, însă analiștii avertizează că impactul ar putea fi devastator în viitorul apropiat.