Kremlinul a reacționat defensiv la declarațiile președintelui american Donald Trump, care s-a declarat „foarte enervat” și „supărat” pe Vladimir Putin, după ce liderul rus a sugerat plasarea Ucrainei sub o „administrație temporară” pentru a facilita negocierile de pace, relatează CNN și Reuters.
Întrebat despre afirmațiile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că unele dintre formulările preluate de presă sunt parafrazări, nu citate directe, dar a recunoscut că „au fost făcute mai multe declarații diverse”.
Potrivit lui Peskov, Rusia continuă dialogul cu SUA, atât pentru refacerea relațiilor bilaterale, cât și pentru găsirea unei soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina. „Continuăm să lucrăm cu partea americană, în primul rând la construirea relațiilor noastre bilaterale, care au suferit daune enorme în timpul administrației anterioare”, a precizat oficialul rus. De asemenea, el a adăugat că procesul de negociere este complex și necesită timp.
Trump amenință cu tarife suplimentare
Într-un interviu pentru NBC News, Trump s-a declarat dezamăgit de Putin, în special după ce acesta a pus la îndoială credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Ca răspuns, fostul lider american a sugerat impunerea unor tarife de 25%-50% asupra importurilor de petrol din Rusia, ca mijloc de presiune economică asupra Moscovei.
Trump a reiterat ulterior reporterilor că este dezamăgit de Putin, dar a adăugat: „Cred că facem progrese, pas cu pas”.
Președintele american a afirmat în repetate rânduri că își dorește să fie un pacificator și să pună capăt războiului din Ucraina.
Discuții SUA-Rusia despre pământuri rare
De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a orientat SUA către o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia, care a lăsat aliaţii occidentali circumspecţi în timp ce el încearcă să negocieze încheierea războiului. Comentariile sale despre Putin de duminică reflectă frustrarea sa crescândă cu privire la lipsa de progrese privind o încetare a focului.
Dacă Rusia şi cu mine nu reuşim să ajungem la un acord privind oprirea vărsării de sânge în Ucraina şi dacă eu cred că a fost vina Rusiei, voi pune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul care vine din Rusia”, a spus Trump. „Asta ar însemna că, dacă cumpăraţi petrol din Rusia, nu puteţi face afaceri în Statele Unite”, a adăugat Trump.
Pe fondul eforturilor lui Trump de a pune capăt luptelor din Ucraina, atât Kievul, cât şi Moscova au sugerat cooperarea în domeniul mineralelor, deşi duminică Trump a spus că Zelenski doreşte să renunţe la un acord propus.
Pe de altă parte, Rusia şi SUA au demarat discuţii privind proiecte comune în domeniul metalelor rare şi al altor proiecte în Rusia, iar unele companii şi-au exprimat deja interesul pentru acestea, a declarat luni trimisul lui Putin pentru investiţii, Kirill Dmitriev.
Nu există încă detalii, dar interesul este evident. Interesul este reciproc, deoarece vorbim despre proiecte reciproc avantajoase”, a declarat, la rândul său, Peskov.