România ar putea deveni cel mai mare producător și exportator agroalimentar din sud-estul Europei, atingând un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare în următorii patru ani.
Această promisiune ambițioasă a fost făcută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul emisiunii Agrojurnal de la Digi24. Oficialul susține că investițiile strategice din ultimii ani, finanțate atât din fonduri europene, cât și prin programe naționale, vor transforma România într-un adevărat „El Dorado” agricol al Europei.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei strategii este creșterea capacității de procesare a produselor agricole. Ministrul Agriculturii a anunțat că România a semnat deja proiecte pentru dezvoltarea unor unități de procesare în valoare de 1,8 miliarde de euro, finanțate prin fonduri europene și programe guvernamentale, cum ar fi Investalim și Programul Național Strategic.
Dacă aceste unități vor fi finalizate conform planului, România va deveni complet autosuficientă la toate produsele agroalimentare și va avea capacitatea de a exporta masiv, consolidându-și poziția pe piața europeană”, a explicat Florin Barbu.
Această autosuficiență nu se va limita doar la producția de cereale – domeniu în care România este deja un jucător important – ci va include și sectoarele de carne, lactate și legume-fructe.
De la importator net la exportator regional
În prezent, România depinde de importuri semnificative pentru produsele din carne și lactate, însă guvernul dorește să schimbe această situație prin investiții masive în fermele de creștere a animalelor.
Din 2023, investițiile nu au mai fost haotice. Am început dezvoltarea fermelor de porcine, peste 46 de ferme fiind modernizate. De anul acesta, vom produce încă 1,5 milioane de purcei, ceea ce va reduce importurile de carne de porc și va crește exporturile. În sectorul avicol, vom ajunge la 100 de milioane de pui produși anual”, a declarat ministrul.
În plus, dezvoltarea acestor ferme și unități de procesare va genera un număr semnificativ de locuri de muncă, atât în mediul rural, cât și în orașele care găzduiesc astfel de facilități.
Sprijin european pentru dezvoltarea zootehniei
Un alt pilon important al acestei strategii este sprijinul european pentru creșterea sectorului zootehnic. Florin Barbu a anunțat că a solicitat Comisiei Europene modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115, astfel încât achiziția de animale de reproducție să devină eligibilă pentru finanțare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Avem un plan ambițios pentru dezvoltarea producției de carne de porc, pasăre și vită, cu un buget de peste 4 miliarde de lei. Dorim să oferim scheme de ajutor de stat pentru construirea și modernizarea fermelor, iar includerea animalelor de reproducție în cheltuielile eligibile FEADR va permite fermierilor români să investească în rase performante, adaptate condițiilor locale”, a explicat ministrul.
În cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de la Bruxelles, ministrul Barbu a susținut că îmbunătățirea geneticii animalelor din fermele românești va avea un impact pozitiv asupra economiei și mediului.
Selectarea unor rase rezistente la boli și eficiente din punct de vedere economic va crește productivitatea fermelor și va reduce emisiile de metan. În acest fel, România nu doar că își va consolida poziția pe piața agricolă europeană, dar va contribui și la obiectivele UE privind sustenabilitatea”, a explicat acesta.
România, un jucător-cheie pe piața agroalimentară europeană
Dacă aceste investiții vor fi implementate cu succes, România ar putea deveni unul dintre cei mai importanți actori ai pieței agroalimentare din Europa. Cu un excedent de producție în toate sectoarele cheie – de la cereale la carne și lactate – țara noastră ar putea să își transforme agricultura într-un motor economic puternic, generând locuri de muncă, creștere economică și independență față de importuri.
Rămâne de văzut dacă ambițiosul plan al guvernului va fi realizat conform așteptărilor, dar investițiile recente și sprijinul european ar putea transforma România într-un lider agroalimentar regional, consolidându-și poziția ca „El Dorado” al agriculturii europene.