Ultimele stiri

SUA și Rusia discută în Arabia Saudită despre o încetare a focului în Ucraina: negocierile au loc cu ușile închise

Statele Unite și Rusia s-au întâlnit luni în Arabia Saudită pentru negocieri „dificile”, conform Kremlinului, cu scopul de a discuta un posibil armistițiu parțial în Ucraina. Discuțiile vin după mai bine de trei ani de război, iar președintele american Donald Trump încearcă să intervină pentru a pune capăt ostilităților.

Reprezentanții ruși și americani s-au reunit la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad, după ce duminică seara au avut loc discuții între SUA și Ucraina. Kievul așteaptă acum rezultatele întâlnirii dintre Washington și Moscova, iar delegația ucraineană preconizează noi discuții cu echipa americană.

O tentativă anterioară de armistițiu propusă de SUA în martie, la Jeddah, fusese acceptată de Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile, însă a fost respinsă de Rusia.

Posibil armistițiu la Marea Neagră

Printre subiectele principale ale negocierilor se numără un armistițiu în Marea Neagră, care ar putea permite reluarea Acordului Cerealelor. Acest acord, activ între iulie 2022 și iulie 2023, a permis Ucrainei să exporte cereale esențiale pentru alimentația mondială, în ciuda prezenței flotei ruse în regiune. Rusia s-a retras ulterior, invocând nerespectarea angajamentelor privind ridicarea sancțiunilor asupra exporturilor sale agricole.

Kremlinul a confirmat că acest acord este pe agenda negocierilor. „Aceasta era propunerea președintelui Trump, iar președintele Putin a acceptat-o. Cu acest mandat s-a deplasat delegația noastră la Riad”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, el nu a menționat dacă Rusia va lua în considerare o încetare a confruntărilor armate.

Delegația ucraineană este condusă de ministrul Apărării, Rustem Umerov, care a descris discuțiile de duminică seara drept „productive și țintite”. Ucraina și-a reafirmat obiectivul unei „păci drepte și durabile”, discutând inclusiv subiecte legate de energie.

Partea rusă este reprezentată de senatorul și fostul diplomat Grigori Karasin, alături de Serghei Beseda, un înalt oficial din Serviciile de Securitate ale Rusiei (FSB). Delegația americană este condusă de Andrew Peek, un oficial de rang înalt din Consiliul Național de Securitate (NSC), și Michael Anton, din Departamentul de Stat.

Presiuni pentru un armistițiu global

Washingtonul și Kievul fac presiuni pentru oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, grav afectată în ultimele luni. Ucraina se declară „pregătită” pentru un armistițiu „global” și fără condiții.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, ale cărui forțe armate continuă să avanseze, pare să mizeze pe un conflict prelungit, în special în regiunea de frontieră rusă Kursk. Până în prezent, Moscova și Washingtonul au convenit doar asupra unui moratoriu privind bombardamentele asupra infrastructurii energetice.

Este un subiect complex și mai sunt multe de făcut”, a avertizat Dmitri Peskov, subliniind că negocierile vor fi „dificile”.

Cu toate acestea, Steve Witkoff, emisarul special al lui Donald Trump, s-a declarat optimist.

Ne așteptăm la progrese reale, în special privind un armistițiu la Marea Neagră”, a spus el, adăugând că aceasta ar putea fi o primă etapă spre un armistițiu total.

În ciuda eforturilor diplomatice, luptele continuă pe teren. Atacuri aeriene rusești au vizat duminică noaptea regiunile Kiev, Harkov și Zaporojie, provocând mai mulți răniți. Un atac asupra orașului Sumî s-a soldat cu 28 de răniți. În plus, căile ferate ucrainene, esențiale pentru transportul militar și economic, au fost ținta unui atac cibernetic de mare amploare.

De la revenirea sa la putere în ianuarie, Donald Trump a reluat contactele cu Vladimir Putin, marcând o schimbare față de politica de izolare impusă anterior de Occident. Relațiile tensionate dintre Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au culminat cu o întâlnire tensionată pe 28 februarie, urmată de suspendarea temporară a ajutorului militar american pentru Ucraina.

Lasati un comentariu

Alte articole

25 mart. 2025 1.35 pm

Comisia Dumei de Stat pentru investigarea amestecului statelor străine în afacerile interne ale Rusiei a transmis Procuraturii Generale şi Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse materiale referitoare…

12 feb. 2023 3.01 pm

  Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit sâmbătă, 11 februarie, la sediul MApN, cu o delegație a…

03 mart. 2025 1.44 pm

Directorul Serviciului Național de Informații al SUA (DNI), Tulsi Gabbard, a menționat România ca exemplu negativ în ceea ce privește democrația, într-un interviu acordat postului Fox News Sunday.…

27 sept. 2023 9.49 am

Statul Major al Apărării a organizat, marți, o ședință cu oficialii din județele Brăila, Constanța, Galați și Tulcea pentru optimizarea coordonării interinstituționale în contextul situației…

08 mart. 2025 10.51 am

La o întâlnire de joi, organizată de Casa Albă, o dispută „explozivă” a izbucnit între miliardarul Elon Musk și secretarii administrației Trump, inclusiv secretarul de stat Marco Rubio. Potrivit…

15 mart. 2022 1.07 pm

  Rusia a oprit furnizarea gazelor naturale către Europa prin conducta Yamal-Europa, marți, conform datelor înregistrate de senzorii de la granița Poloniei cu Germania, relatează Reuters. Este…