Ultimele stiri

Un tezaur uitat al Dobrogei a renăscut. Mormântul Pictat Hypogeu își deschide porțile pentru toți cei care vor să-i cunoască istoria

Sursă foto: Consiliul Judeţean Constanţa

Mormântul Pictat Hypogeu, un adevărat tezaur al Dobrogei antice, a intrat oficial în circuitul turistic al județului Constanța, începând de astăzi. Evenimentul a marcat vernisajul Expoziției permanente a monumentului, un moment deosebit care pune în valoare acest obiectiv istoric de mare importanță pentru patrimoniul cultural al regiunii.

Vernisajul expoziției s-a bucurat de prezența unor personalități din domeniul arheologiei și istoriei, printre care și Viorel-Emanuel Petac, cercetător și președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor, și alți invitați din domenii conexe. Evenimentul subliniază importanța conservării și promovării patrimoniului cultural din județul Constanța, oferind publicului o oportunitate rară de a explora un monument istoric unic.

Mormântul, care a fost protejat de o structură de lemn timp de mulți ani, devenind inaccesibil vizitatorilor, a fost reabilitat prin proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu”. Astfel, a fost amenajat un nou punct muzeal care include expoziția permanentă și materiale digitale, care ajută vizitatorii să înțeleagă mai bine valoarea istorică a acestui monument antic.

Se deschide un monument unic în Dobrogea, în țară. Este deschis tuturor oamenilor din județ și turiștilor. Este frumos ca fiecare să lăsăm lucruri frumoase în urma noastră. Le mulțumesc tuturor președinților de CJ care și-au aportul”, a declarat Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, în cadrul evenimentului.

Pentru o lună de zile, accesul publicului la Mormântul Pictat Hypogeu va fi gratuit, între orele 09.00 – 17.00, de luni până duminică.

Despre Mormântul Pictat Hypogeu

Inaugurarea oficială a Mormântului Pictat Hypogeu a avut loc pe 6 iunie 2024, iar acum obiectivul poate fi vizitat datorită finalizării lucrărilor de reabilitare. Aceste lucrări, demarate în decembrie 2022, au inclus protecția monumentului funerar printr-o structură specială, menită să protejeze picturile murale și să asigure un microclimat adecvat pentru conservarea acestora. De asemenea, a fost realizat un punct de informare care va facilita accesul vizitatorilor și va prezenta detalii despre monument.

Investiția totală pentru acest proiect s-a ridicat la 6.419.336,47 lei, sumă obținută prin fonduri europene accesate de Consiliul Județean Constanța.

Lasati un comentariu

Alte articole

18 dec. 2024 9.51 am

În cursul zilei de marți, 17 decembrie, un grup de avocați format din avocat Emil Mihail Tatu, avocat Mirela Doicescu, avocat Silvia Andronache, avocat Cristina Andrei-Dumitriu și avocat Eduard-Nicolae…

18 dec. 2024 2.28 pm

Marți, 17 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă…

24 oct. 2024 4.53 pm

Primăria Municipiului Constanța anunță că, începând de joi, 24 octombrie, pe site-ul instituției www.primaria-constanta.ro, poate fi consultată lista secțiilor de votare organizate în municipiul…

20 feb. 2023 1.03 pm

Echipele Confort Urban intervin cu utilaje pentru decopertarea carosabilului pe strada Andrei Mureșanu, tronsonul cuprins între strada Fulgerului și strada Baba Novac, motiv pentru care traficul rutier…

19 mart. 2024 1.42 pm

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța,…

09 aug. 2021 12.48 pm

  Un bărbat în vârstă de 51 de ani a murit luni, 9 august, după ce a fost lovit de tren la ieșire din halta Dunărea, județul Constanța. Este vorba despre trenul IR 1688: Brașov –…