Ultimele stiri

Astăzi are loc echinocțiul de primăvară care marchează începutul primăverii astronomice

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an joi, 20 martie, la ora 11.01 (ora României, n.r.), potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

După „Mărţişor”, „Babe” şi „Mosi”, după „zăpada mieilor”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii deşi luna martie se dovedeşte a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade”, scriu specialiştii de la Observator.

După cum este cunoscut, mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, datorită poziţiei aproximativ fixe în spatiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocţiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

Potrivit astronomilor, descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Lasati un comentariu

Alte articole

15 sept. 2024 6.56 pm

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat azi, 15 sepetembrie, că o persoană dispărută în localitatea Pechea, județul Galați, a fost găsită în viață. O persoană…

14 mai 2024 10.15 am

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că azi, 14 mai, se efectuează lucrări la partea carosabilă și pe autostrada A2 București-Constanța, fiind impuse restricții…

26 ian. 2024 10.49 am

Meteorologii au emis vineri, 26 ianuarie, alerte cod galben de intensificări ale vântului care vizează mai multe județe ale țării și viscol la munte, în special la altitudini mari, valabile până…

14 oct. 2023 1.59 pm

În cursul acestei nopți, în jurul orei 03:00, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de…

22 mai 2024 6.40 pm

O femeie în vârstă de 70 de ani a murit, miercuri, şi o altă persoană a fost rănită după ce maşina în care se aflau a intrat într-un stâlp, în localitatea Partizani din judeţul Tulcea.…

25 sept. 2024 12.20 pm

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată decizia de a prelungi plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă trei luni, până la sfârşitul acestui…