Ultimele stiri

The Economist: România, pe ultimul loc din UE în Indexul global al democraţiei

Sursă foto: news.ro

România a fost retrogradată din categoria „democrație deficitară” la „regim hibrid”, conform Indexului Global al Democrațiilor publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU). Aceasta este penultima categorie din cele patru utilizate de organizație pentru clasificarea regimurilor politice la nivel mondial.

Motivul principal al acestei retrogradări este anularea alegerilor prezidențiale din cauza unor acuzații de interferență rusă, utilizarea ilegală a rețelelor sociale și nereguli privind finanțarea campaniei electorale. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, care a dispus organizarea unui nou scrutin.

România a obținut un scor de 5,99 puncte, ocupând locul 72 la nivel global și ultimul loc în Uniunea Europeană, fiind depășită de Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, care se află pe poziția 71. Singura țără din Europa de Est cu un punctaj mai slab este Bosnia și Herțegovina, clasată pe locul 88.

Scădere generală a democrației la nivel global

Conform raportului The Economist, 2024 a fost un an marcat de numeroase alegeri, dar democrația globală a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Din cele 167 de țări analizate, doar 6,6% din populația lumii trăiește într-o „democrație deplină”, față de 12,5% în urmă cu un deceniu.

Europa a fost afectată și ea de declinul democratic, Franța fiind retrogradată de la „democrație deplină” la „democrație deficitară”, din cauza instabilității politice generate de alegerile anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron. În Asia, Coreea de Sud a părăsit categoria democrațiilor depline după ce președintele Yoon Suk Yeol a anunțat – și ulterior a revocat – legea marțială, provocând o criză politică majoră.

SUA rămâne o „democrație imperfectă”

Statele Unite continuă să fie clasificate drept „democrație imperfectă”, iar rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024 ridică semne de întrebare asupra independenței politice a administrației publice. Raportul avertizează asupra posibilelor provocări democratice în perioada următoare, mai ales în contextul unor decizii contestate luate de noua administrație Trump.

Norvegia, cea mai democratică țără din lume

Pentru al 16-lea an consecutiv, Norvegia ocupă primul loc în clasamentul democrației, cu un scor de 9,81. Este urmată de Noua Zeelandă și Suedia. La polul opus, Afganistanul este cea mai puțin democratică țără, cu un scor de doar 0,25 puncte.

Retrogradarea României la statutul de „regim hibrid” reprezintă un semnal de alarmă pentru democrația din țară. Instabilitatea politcă și anularea alegerilor prezidențiale ridică întrăbări serioase privind viitorul sistemului democratic românesc și al proceselor electorale. Următoarele alegeri vor fi un test esențial pentru recâștigarea închiderii cetățenilor și pentru consolidarea instituțiilor democratice.

Lasati un comentariu

Alte articole

29 mai 2024 5.11 pm

În această dimineaţă, polițiile belgiană și franceză au efectuat percheziții simultane la sediile Parlamentului European din Bruxelles și Strasbourg, precum și la locuința unui colaborator…

30 oct. 2024 2.53 pm

Ucraina şi Rusia sunt în discuţii preliminare pentru oprirea loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice, scrie Financial Times (FT), citând persoane familiarizate cu această chestiune,…

21 nov. 2024 5.11 pm

Începe reuniunea de la Budapesta, joi, unde ministrul austriac de interne Gerhard Karner se va întâlni cu omologii săi din România şi Bulgaria și este preconizat că Austria va renunța la dreptul…

27 feb. 2025 11.54 am

Actorul american premiat Gene Hackman și soția sa, Betsy Arakawa, au fost găsiți morți în locuința lor din statul New Mexico, SUA, a anunțat joi ziarul local Santa Fe New Mexican, citat de Reuters.…

27 oct. 2023 9.40 pm

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasul se dă înapoi cu o oră, iar țara noastră va trece astfel la ora de iarnă 2023. Astfel în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29…

13 oct. 2023 1.14 pm

MAE anunţă vineri că a fost confirmnat decesul a două persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel. Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până…