Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat că nu a existat nicio aluzie sau presiune legată de situația fraților Andrew și Tristan Tate, subliniind că a avut o discuție ad-hoc cu fostul ambasador american la Berlin, Richard Grenell, care doar și-a exprimat interesul față de cazul acestora.
În cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Emil Hurezeanu a explicat că a avut o scurtă discuție cu Richard Grenell în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen.
A fost o discuție ad-hoc, cum sunt multe astfel de întâlniri utile. Ne-am intersectat, am vorbit despre România, despre Statele Unite, iar la final, domnul Grenell mi-a spus: «Mă interesează soarta fraților Tate». Și aici s-a terminat. Nu a fost nicio presiune, nicio solicitare, nicio aluzie”, a declarat ministrul.
Hurezeanu a precizat că fostul ambasador american nu a așteptat un răspuns și a plecat imediat după această afirmație.
Ministrul de Externe a menționat că a aflat ulterior despre postarea lui Richard Grenell pe platforma X (fostul Twitter), unde oficialul american a reiterat că este interesat de cazul fraților Tate.
Am văzut că a postat despre acest subiect și a adăugat că oficialii americani, la fel ca cei români, au dreptul să se intereseze de soarta propriilor cetățeni. Frații Tate sunt și cetățeni americani, și britanici. Dar nu a fost vorba de vreo presiune sau sugestie de a lua măsuri în favoarea lor”, a spus el.
Hurezeanu a subliniat că autoritățile române vor răspunde ferm oricăror posibile încercări de influențare a procesului judiciar.
Astfel de doleanțe pot fi percepute ca posibile intruziuni, dar trebuie să le răspundem clar și ferm. Justiția din România este autonomă și funcționează după propriile reguli”, a declarat ministrul.
Ministrul a făcut referire și la poziția Marii Britanii, care tratează cazul fraților Tate în mod similar, subliniind că România nu acceptă presiuni externe în acest sens.
Potrivit unui raport Financial Times, administrația Donald Trump ar exercita presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse lui Andrew Tate, cunoscut pentru sprijinul său față de fostul președinte american. Publicația britanică susține că subiectul a fost discutat pentru prima dată săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică între oficiali americani și guvernul român, iar ulterior a fost abordat de Richard Grenell în cadrul întâlnirii cu Emil Hurezeanu: Financial Times: Administrația Trump presează România să ridice restricțiile impuse fraților Tate
În prezent, frații Tate se află sub control judiciar în România, fiind acuzați de trafic de persoane și agresiune sexuală, iar cazul lor rămâne unul de interes internațional.