În perioada 17-19 februarie, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța au efectuat verificări ample în supermarketurile și hipermarketurile din oraș, constatând multiple nereguli și aplicând sancțiuni în valoare totală de 180.000 de lei.
Aceste acțiuni au fost anunțate de Horia Constantinescu, comisar șef adjunct la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galați.
Amenzi și sancțiuni aplicate principalelor lanțuri de magazine
Supermarketul Profi a fost sancționat cu o amendă de 5.000 de lei pentru condiții de igienă precare. Printre problemele constatate s-au numărat aparate frigorifice cu gheață, mucegai și depuneri grosiere. Autoritățile au dispus oprirea temporară a serviciilor pentru lada de înghețată și cea de fructe de mare. De asemenea, au fost găsite produse expirate, ulei de prăjire uzat și temperaturi necorespunzătoare la masa caldă, ceea ce a condus la retragerea mărfii afectate.
Inspectorii CJPC au identificat probleme grave de igienă în incinta magazinului Carrefour, inclusiv tăvi și cuptoare necurățate, ulei de prăjire uzat, rotisor neigienizat și produse expirate. Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a serviciilor pentru vitrinele afectate, iar produsele neconforme au fost retrase de la comercializare.
Lanțul Penny Market a fost sancționat cu amenzi de 80.000 de lei pentru mai multe abateri, printre care ambalaje deteriorate, produse cu exces de gheață în pungi, fructe și legume depreciate, depozitarea pe paviment și lipsa produsului singular la raft. Ca măsură suplimentară, vitrinele neconforme au fost închise temporar.
La Lidl, comisarii au constatat nereguli precum testere de parfumuri și rujuri fără data deschiderii afișată, fructe și legume depreciate, depozitare necorespunzătoare și diferențe de preț. Drept consecinț, s-a aplicat o amendă de 15.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a 12 vitrine.
Magazinele Kaufland au fost sancționate cu amenzi totale de 80.000 de lei din cauza rafturilor și vitrinelor neigienizate, fructelor și legumelor depreciate, dar și a utilizării unor ustensile industriale inadecvate în zona Gastro-Rotiserie. Trei vitrine au fost închise temporar.
Deși magazinul Selgros a prezentat o situație mai bună comparativ cu celelalte supermarketuri, inspectorii au identificat diferențe de preț între produsul singular și pachetele promoționale 5+1. Ca urmare, au fost impuse măsuri corective.