Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), utilizat în sistemul medical din România, a suferit o nouă avarie, generând dificultăţi majore în furnizarea serviciilor medicale. Medicii şi farmaciile reclamă timpi mari de aşteptare şi imposibilitatea validării serviciilor oferite pacienţilor.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă a transmis un comunicat de presă miercuri, anunţând că disfuncţionalitatea SIUI afectează procesarea serviciilor medicale şi decontările prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit acestora, afectarea serviciilor constă, în principal, în:
- Validarea şi raportarea serviciilor medicale furnizate pacienţilor asiguraţi
- Verificarea calităţii de asigurat.
- Eliberarea reţetelor compensate şi gratuite.
- Emiterea şi validarea concediilor medicale.
Solicitări către autorități
Medicii cer autorităţilor competente să remedieze urgent problemele sistemului şi să ofere soluţii alternative pentru a asigura continuitatea actului medical. De asemenea, aceştia solicită ca furnizorii de servicii medicale să nu fie penalizaţi din cauza defecţiunilor tehnice
Astfel, solicităm autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru remedierea problemei şi să ofere soluţii alternative pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru furnizorii de servicii medicale şi pacienţi. Ne adresăm pacienţilor şi îi rugam să înţeleagă dificultăţile prin care trecem în aceste zile şi care ne afectează în egala măsură”, a mai transmis sursa citată.
În contextul blocajului informatic, medicii recomandă pacienţilor să se prezinte la consultaţii cu documentele necesare, inclusiv cardul de sănătate, reţetele anterioare şi adeverinţele de asigurat.
Eliberăm reţetele off-line şi vă solicităm înţelegere referitor la timpii de ridicare a acestora. Vă solicităm înţelegere referitor la timpii de aşteptare în cabinetele medicale din cauza duratei mari de semnare şi validare a consultaţiilor şi serviciilor medicale. Solicitam farmaciile sa ajute pacienţii în eliberarea prescripţiilor medicale în sistem off-line urmând ca, în conformitate cu procedurile legale, sa fie validate ulterior”, au mai transmis medicii.
În situaţiile în care se întâmpină dificultăţi în utilizarea PIAS, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se pot acorda în regim offline, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale, iar raportarea informatică se poate face ulterior, într-un interval de trei zile lucrătoare.