Klaus Iohannis își încheie astăzi mandatul de președinte al României. Iar liderul Senatului, Ilie Bolojan, preia rolul de șef al statului. Iohannis este primul președinte din istoria României care și-a dat demisia. Mandatul lui Ilie Bolojan va dura până la alegerile din luna mai.
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a ajuns miercuri la Palatul Cotroceni. Acesta a fost primit de Klaus Iohannis, iar cei doi au făcut o poză oficială şi s-au retras pentru o discuţie tete-a-tete, înainte ca preşedintele demisionar, Klaus Iohannis, să părăsească Palatul Cotroceni.
Ulterior, Klaus Iohannis va merge pe Platoul Marinescu, unde sunt întâmpinaţi şefii de stat, în cadrul vizitelor oficiale, unde va avea loc ceremonia de final de mandat. Se va intona imnul naţional, preşedintele va saluta garda de onoare şi va părăsi Palatul Cotroceni. La ceremonia de la Palatul Cotroceni nu va participa şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis.
UPDATE. Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni. Urmează ceremoia militară de pe platoul Marinescu, unde i se va prezenta pentru ultima oară onorul militar.
Mult succes! Să aveţi grijă de România! Doamne ajută!”, i-a transmis lui Bolojan.
UPDATE. Pe Platoul Marinescu s-a intonat imnul naţional al României şi preşedintelui Klaus Iohannis i s-a prezentat garda de onoare, pentru ultima dată în calitate de preşedinte al României. Preşedintele a fost emoţionat în momentul în care s-a intonat imnul naţional. Ulterior, Klaus Iohannis s-a urcat în maşină şi a părăsit Palatul Cotroceni, după demisia istorică. Ilie Bolojan devine preşedintele interimar al României până la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Atribuțiile președintelui interimar
Ca preşednte interimar, Ilie Bolojan exercită aproape toate atribuţiile prezidenţiale, cu câteva excepţii. Preşedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. De asemenea, preşedintele interimar şi nu poate dizolva Parlamentul, nu poate convoca referendum.
În rest, preşedintele interimar poate promulga legi, poate exercita atribuţiile în domeniul politicii externe, al apărării, în ceea ce priveşte instituirea de măsuri excepţionale, poate conferi decoraţii, poate face numiri în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi poate acorda graţieri individuale.
Beneficiile lui Klaus Iohannis
După încheierea mandatului prezidențial, Klaus Iohannis va avea dreptul la utilizarea gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu destinat cabinetului său de lucru, unde va beneficia de suportul unui consilier și al unui secretar. Ambele spații vor fi atribuite cu destinația de reședință. În plus, fostul președinte va primi o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul actual al Președintelui României.
Printre alte beneficii se numără paza și protecția permanentă, asigurate de Serviciul de Protecție și Pază, precum și utilizarea gratuită a unui autoturism, conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, va putea folosi gratuit, timp de maximum 12 luni, o locuință cu o suprafață de cel mult 200 mp, în perioada efectuării reparațiilor capitale la imobilul destinat reședinței sale. Fostul președinte are dreptul și la un control medical complet anual, la cerere, realizat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Locuința de protocol atribuită nu poate fi aceeași cu reședința oficială utilizată în timpul mandatului său de președinte. Membrii familiei vor putea beneficia de utilizarea gratuită a acestei locuințe doar pe durata vieții fostului președinte și vor trebui să elibereze imobilul în termen de 60 de zile de la decesul acestuia.