Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat un proiect de hotărâre care stabileşte reguli clare privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2025. Una dintre principalele prevederi ale documentului se referă la modul în care pot fi depuse reclamaţii privind acţiunile de promovare online cu caracter manipulator sau realizate cu ajutorul fermelor de boţi.
Conform proiectului, persoanele care doresc să reclame utilizarea tehnicilor manipulative, precum crearea de conturi false, utilizarea reţelelor de conturi automatizate (cunoscute sub denumirea de ferme de boţi), simularea interacţiunilor sau asumarea înşelătoare a identităţii altor actori politici, vor trebui să prezinte probe concludente. Reclamaţiile vor fi considerate valide doar dacă persoana care formulează plângerea sau biroul electoral competent poate furniza suficiente dovezi în timp util.
Materialele distribuite prin astfel de mijloace vor fi considerate ilegale doar în măsura în care acuzaţiile sunt dovedite. Este responsabilitatea celor care depun plângeri să pună la dispoziţie dovezile necesare”, se precizează în proiectul AEP.
Definirea materialelor publicitare politice
Proiectul mai stabileşte că, pentru ca un material să fie considerat publicitate politică, trebuie să îndeplinească simultan mai multe condiţii: să fie pregătit, prelucrat (editat), plasat, promovat, publicat, distribuit şi/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic; să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare; să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, alianţe politice, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al unei alianţele electorale, clar identificat; să depăşească limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.
Libertatea de exprimare, protejată în afara publicităţii politice
Proiectul de hotărâre face distincţie clară între publicitatea politică şi opiniile exprimate cu titlu personal. Opiniile politice ale persoanelor care nu sunt actori politici sunt considerate manifestări ale libertăţii de exprimare şi nu sunt catalogate ca materiale publicitare politice, cu excepţia cazurilor în care există o remuneraţie specifică din partea unor terţi.
Opiniile politice exprimate de persoane fizice, inclusiv membrii şi personalul instituţiilor Uniunii Europene sau ai autorităţilor publice din România, sunt protejate ca drept la libera exprimare, atâta timp cât nu reprezintă poziţia oficială a instituţiilor respective şi nu sunt remunerate pentru promovarea unei agende politice”, se arată în document.
Clarificări privind comunicările oficiale
Mesajele provenite din surse oficiale ale statului, limitate la organizarea alegerilor şi informarea publicului despre modalităţile de participare, nu vor fi considerate materiale publicitare politice. Condiţia este ca aceste comunicări să nu fie concepute pentru a influenţa rezultatul alegerilor.
Comunicările publice care furnizează informaţii oficiale despre alegeri nu vor fi catalogate drept publicitate politică, cu condiţia să nu aibă scopul de a influenţa votul”, se subliniază în proiect.
Conform AEP, actori politici sunt: organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale; alianţele electorale;candidaţii propuşi de formaţiunile politice menţionate la lit. a)-d), în mod direct sau prin intermediul alianţei electorale în alcătuirea căreia intră, după caz; candidaţii independenţi; membrii şi personalul instituţiilor Uniunii, cu excepţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene şi a Curţii de Conturi Europene; membrii şi personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din România; orice persoană fizică, persoană juridică sau organizaţie cu sau fără personalitate juridică care reprezintă sau acţionează în numele sau în parteneriat de orice fel cu oricare dintre actorii politici şi care promovează obiectivele politice ale oricăruia dintre aceşti actori.