Ultimele stiri

Clarificări de la Ministerul Educației privind examenul de Bacalaureat susținut de elevii care vor studia după noile planuri-cadru

Sursă foto: alba24.ro

Elevii de liceu care vor susține examenul de Bacalaureat conform viitoarelor planuri-cadru vor avea de trecut, în mod obligatoriu, probe la Limba și literatura română, competențele de limbă modernă și competențele digitale. Aceste modificări fac parte din propunerile actuale ale Ministerului Educației, conform declarațiilor oficialilor.

Gabriel Vrînceanu, șeful Serviciului Dezvoltare Curriculum din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a explicat în cadrul unui webinar că examenul de Bacalaureat va include probe obligatorii la Limba și literatura română pentru toți elevii, indiferent de profilul urmat. Totuși, programul de studiu va avea particularități în funcție de specializare, cu abordări diferite pentru elevii de la Filologie și pentru cei care învață în limbile minorităților naționale.

Atunci când vorbim de susţinerea în cadrul probelor de Bacalaureat a unor discipline clasice, de cultură generală, vorbim, în general, doar de câteva obligatorii, adică Limba şi literatura română este probă obligatorie pentru toţi elevii, chiar dacă nu toţi vor avea aceeaşi programă de liceu, pentru că vor exista, cel puţin pentru Filologie şi pentru elevii de la învăţământul în limba minorităţilor naţionale, abordări diferite, mai avem clar competenţele de limbă modernă 1 şi 2 şi competenţele digitale, acestea sunt probe obligatorii în viitorul examen de Bacalaureat pentru toţi elevii. Toate celelalte discipline, cel puţin cele existente în trunchiul comun, sunt în continuare corespondente cu probe ale examenului de Bacalaureat, dar nu mai există altă disciplină care să fie obligatorie tuturor elevilor absolvenţi de liceu”, a explicat Gabriel Vrînceanu.

O schimbare importantă vizează proba la limbile moderne, unde elevii vor trebui să susțină examen atât la limba modernă I, cât și la limba modernă II. Nivelul de certificare va fi diferit în funcție de profilul urmat, iar structura trunchiului comun va reflecta această diferențiere.

De asemenea, elevii vor putea opta pentru o probă suplimentară, numită „proba F”, care poate fi la Matematică, Fizică (pentru profil real) sau la Istorie, Geografie (pentru profil uman și socio-uman).

Trebuie să avem în vedere că promovarea acestei probe este de tipul admis/respins, deci nu este cu notă. Nu înseamnă că este de valoare mai mică, dar are o economie separată în bugetul întregului examen”, a adăugat Vrînceanu.

Lasati un comentariu

Alte articole

23 apr. 2025 12.04 pm

Primăvara și-a intrat deplin în drepturi, iar în Dobrogea, natura oferă din nou un spectacol de o frumusețe rară. Bujorii de stepă, adevărate comori florale ale regiunii, au înflorit, transformând…

25 aug. 2022 7.00 am

Pe 27 august 2022, în satul Oveselu, reședința comunei Măciuca (circa 1.800 locuitori, 96,4% ortodocși), județul Vâlcea, este programată, poate, cea mai deșanțată petrecere din istoria ortodoxiei…

25 ian. 2024 8.58 pm

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, joi la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu o delegaţie de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, iar, în urma discuţiilor, s-a convenit asupra ajustării…

11 dec. 2024 2.09 pm

Toate loturile de calendare de Crăciun din ciocolată livrate în magazinele Lidl din România de un producător au fost retrase de la vânzare din cauza gustului ”nespecific”. Clienţii pot returna…

08 iul. 2024 8.46 pm

Mădălina Andreea Mitrofan, elevă a Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, a obținut cea mai mare medie în urma sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat, cu un rezultat aproape perfect:…

19 iul. 2024 2.49 pm

În cursul acestei zile, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de izbucnirea unui…