Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Rareș Achiriloaie, a dispus trimiterea Corpului de Control în județul Mureș pentru a investiga situațiile semnalate privind condițiile insalubre din centrele destinate copiilor cu dizabilități. Informațiile, apărute în urma controalelor efectuate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Consiliul de Monitorizare, indică posibile abateri grave de la legislația în domeniu.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a precizat, sâmbătă, că, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţiile şi posibilele nereguli constatate de inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, în urma unor controale inopinate la mai multe servicii sociale gestionate de DGASPC Mureş unde erau găzduiţi copii cu dizabilităţi, preşedintele ANPDCA, Rareş Petru Achiriloaie, va dispune trimiterea Corpului de Control al ANPDCA pentru a verifica aspectele semnalate şi modul în care în respectivele centre de plasament a fost respectată legislaţia în domeniul protecţiei drepturilor copilului.
Totodată, preşedintele ANPDCA solicită DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice această situaţie, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii.
Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii o avem la dispoziţie. Cer, de asemenea, DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile”, a afirmat preşedintele ANPDCA, Rareş Petru Achiriloaie.
ANPDCA a precizat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice, funcţionează, la nivelul fiecărui judeţ/sector al municipiului Bucureşti, în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale, în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti.
Polițiștii s-au sesizat din oficiu
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş anunţă că s-a sesizat din oficiu după publicarea informaţiilor privind copiii cu dizabilităţi ţinuţi în condiţii insalubre şi neîngrijiţi în centre din Târgu Mureş şi face cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, pentru rele tratamente aplicate minorului.
În baza informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din judeţul Mureş, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, în continuare urmând a fi desfăşurate activităţi specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş”, a informat, sâmbătă după-amiază, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş.
Potrivit sursei citate, toate aspectele prezentate în spaţiul public se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, fiind verificate în acord cu competenţele specifice.
Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat, sâmbătă dimineaţă, patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri. Niciuna dintre locaţii nu are autorizaţie, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii sunt malnutriţi, iar starea lor este precară. CRJ anunţă că va sesiza Parchetul General şi cere intervenţia tuturor autorităţilor statului: NAȚIONAL. Centre „ale groazei” pentru copii cu dizabilități. Micuții erau încuiați în camere cu zăvor și tratați cu medicamente expirate