Ministrul Finanțelor Publice, Tanczos Barna, a declarat că România nu va ajunge la un deficit bugetar de 9% din PIB, subliniind că, atât timp cât va conduce ministerul, cheltuielile stabilite prin bugetul inițial nu vor fi depășite. Într-un interviu acordat vineri, ministrul a menționat că responsabilitatea fiscală este o prioritate, iar țara trebuie să își reconstruiască credibilitatea financiară printr-o planificare sustenabilă pe termen mediu și lung.
Tanczos a evidențiat că anul electoral 2024 a fost marcat de depășiri ale cheltuielilor bugetare, dar a dat asigurări că astfel de practici nu vor fi tolerate sub conducerea sa. El a adăugat că bugetul general consolidat pentru 2025, care va fi prezentat în luna ianuarie, va reflecta o abordare responsabilă, concentrată pe sustenabilitate și predictibilitate.
În primul şi în primul rând nu vom ajunge la 9% şi am avut grijă în primele zile ale mandatului să nu ajungă România în deficit de peste 9%. În a doilea rând, cât sunt eu ministrul al Finanţelor, nu voi permite niciodată ca cheltuielile stabilite prin bugetul iniţial să fie depăşite în felul în care au fost depăşite în anul electoral 2024”, a răspuns Tanczos Barna vineri, la Antena 3.
În ceea ce privește interacțiunea cu mediul de afaceri, ministrul a subliniat importanța consultării înainte de implementarea modificărilor fiscale, cum ar fi cele legate de impozitul pe construcțiile speciale, pentru a asigura o colaborare eficientă și transparentă.
România trebuie să facă paşi, să fie un stat credibil cu o schimbare de mentalitate şi UDMR, când a venit la guvernare, exact acest lucru şi l-a propus: să schimbăm abordarea, să schimbăm aceste soluţii temporare sau intervenţii pe moment pe buget şi pe cheltuieli astfel încât să putem arăta şi pe planificare naţională o sustenabilitate, credibilitate şi o predictibilitate pe termen mediu şi lung. Desigur, în două săptămâni acest lucru nu se rezolvă. Se va rezolva în luna ianuarie, când o să venim cu bugetul general consolidat pentru 2025 ca propunere şi o să avem o abordare responsabilă. Se va schimba în momentul în care impozitele care sunt aprobate, de exemplu, în ordonanţa privind ajustarea multisectorială vor fi discutate în detaliu cu mediul privat – vorbesc aici de impozitul pe construcţiile speciale – înainte de aprobarea normelor de aplicare a acestor prevederi. Trebuie să avem o abordare diferită şi faţă de mediul de afaceri”, a adăugat ministrul.
Întrebat despre posibilitatea de a demisiona în cazul în care i s-ar cere să crească deficitul bugetar sau cheltuielile, Tanczos a răspuns ferm că scopul său este de a menține credibilitatea și seriozitatea în cadrul Ministerului Finanțelor. El a promis că bugetul va fi respectat cu strictețe, iar deciziile financiare nu vor fi luate în alte structuri decât cele guvernamentale competente.